Seuraa 
Viestejä45973

Että Marsisako ihan marsilaisia? Schiaparelli toissa vuoisadan lopussa uskoi nähneensä Marsissa kanavia, ja oletettiin, että ne olivat marsilaisten kaivamia. Marsilaiset monissa mennen ajan kirjoissa ja USAn viime vuosien filmeissä. Ja vaikkakin marsilaiset ovat kadonneet tieteestä, vesivirtojen kulku Marsin pinnalla sen ensimmäisen puolen miljardin vuoden aikana on pitänyt uskoa sikäläiseen elämään, siihen jopa Maan elämän alkulähteenä.

Palstan uutinen tänään. Marsissa on talvisin navoilla hiilidioksidin ja veden sekaita jäätä. Se sulaessa hiilidioksidi ryöppyää suihkuina. Oikeastaan
Marsin ilmakehä on jäännös siitä, mitä oli joskus Maan. Ja nimenomaan painavahkot vesi ja hiilidioksidi ovat jääneet.

Tuon perusteella Marsin pinnalla ei ole ainakaan yhteyttävää elämää.
Vaan huomaa myös typen puuttuminen. Typen esiintyminen, ja marspinnassa myös fosforin, olisi merkki mahdolisista elämän edellytyksistä. Ja jos jotakin elämää ilmenisi, sen luulisi ilmenevän tännekin saakka sulan veden ja keväiden yhteydessä.

Marsin sisus ei liene varsin kuuma. Siellä olisi kivien rakosissa vettä, ja sillä sisukissa myös muita elämän edellyttämiä aineita. Ja ainakin siis hiiltä on. Voisi spekuloida, että Marsin pinnan hiilidioksidi onkin savupäästöjä, palamisen tuotetta. Kuten on vesikin. Tällöin kuitenkin jää avoimeksi, mistä tulisi energia orgaaniseen aineen tai puhtaan hiilenkin palamiseen, ja miten se muuntuisi. Ja edelleenkin: pinnalla, jos sinne tulisi jatkuvasti päästöjä, pitäisi olla myös typen ja fosforin päästöjä.

Kun Marsin sisällä ainakin luontaisesti on pimeää, radioantennit marsilaisten päissä sinänsä olisvat sopiva yhteysväline. Silmiä pimeässä ei tarvita.

Kuitenkin on varsin varmaa, että Marsissa ei ole mitään elämää. Se
on puolen miljardin vuoden jälkeen pysähtynyt kehityksessään sille tasolle, millä Maakin oli samaan aikaan.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

ArKos itse

Kuitenkin on varsin varmaa, että Marsissa ei ole mitään elämää. Se
on puolen miljardin vuoden jälkeen pysähtynyt kehityksessään sille tasolle, millä Maakin oli samaan aikaan.

Naapuri kertoi kerran, että Marsissa asuu kanadanmajavia, joten kyllä siellä on elämää . Siten Mars on evoluutioasteeltaan reilusti esim. maata edellä, koska siellä ei ole esimerkiksi ihmisten tai albiinokirahvien kaltaisia alkueliöitä kanadanmajavia häiritsemässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Niin täällä Lapissa on käynnissä semmonen projekti , eli niiko sitä
sanothan kansan keskuuvessa "prokejekti".
Niin ne hakevat ja kartottavat kanadan majavien asumasijoja .
Sitte tullee perässä miehet jokka varmentavat, että kyshessä on toellaki kanadanmajava, sen jälkhin laulaaki pyssyt.
Elikkä kanadan majavat kavotethan.
Tilalle tuuhan venäjän maalta Euroopan majavaa,niin että sooosi
ollekko kanadan majava ? Jos olet pysy poissa Lapista.

Tuupovaarassa on viritetty ansat majavia varten ja ne tapetaan alueelta sukupuuttoon. Tekevät vain tuhojaan, piruparat.

Niitä on myös haulikolla ja kiväärillä kiva ampua. Hienosti roiskahtaa suolet pihalle. Onnea vaan Kanadanmajava. Ampu tulee, ansa odottaa, tule tule luoksein sa, ma reijän tehda sun päähän tahdon ma.

Mars-aiheessa kanadanmajaviin. Noin lentää ihmisen aatos, ja ken voikaan heittää verkkoja sen tielle. Ja aivan mukavasti lensi kuuluisan kirjailijamme Aleksis Kiven, metsämajalaisromaanin kirjoittajan, aatos, kuin hän taaskin oli saanut vatsavaivoihinsa ooppiumia. Sitten hän siirtyi kovempaan, otti arsenikkia. Ja siitä meni jo melkoisesti taju. Kun lekurit häne vaivojensa kuitenkin palatessa pumppasivat kunnolla morfiinia, meni tajun loppukin. Niin veli otti hänen kotimajavaksi Tuusulaan, kunnan antamaa elatusta vastaan.

ArKos itse
Kuitenkin on varsin varmaa, että Marsissa ei ole mitään elämää. Se
on puolen miljardin vuoden jälkeen pysähtynyt kehityksessään sille tasolle, millä Maakin oli samaan aikaan.

Voiko noin sanoa ehdottoman varmasti? Itse olisin varovaisempi, vaikkakin ymmärrän elämän puuttumisen puolesta puhuvat näkökannat. Mielestäni asia riippuu olennaisesti kolmesta seikasta:
1. Syntyykö elämä itsestään, jos kemialliset ja ympäristöolosuhteet ovat sopivat?
2. Ehtikö elämä syntyä Marsiin vai tuliko se kenties meteoriitin mukana Maasta silloin, kun Marsin ilmasto oli nykyistä paljon lämpimämpi ja nestemäistä vettä ellei jopa meriä esiintyi planeetan pinnalla?
3. Oliko Mars muinoin lämpimämpi kuin nykyään, oliko sen kaasukehä tiheämpi ja esiintyikö planeetalla vapaata nestemäistä vettä?
Ensimmäiseen kysymykseen on mielestäni edelleen vaikea sanoa varmasti mitään ehdotonta. Kemialliset kokeet alkaen Millerin ensimmäisistä nykyisiin antavat viitteitä siitä, että elämä kykenee syntymään ns. itsekseen mikäli olosuhteet ovat oikeat. Kuitenkaan laboratorioissa ei ole kyetty synnyttämään keinotekoista elämää ts. asia on avoin.
Toinen kysymys riippuu oikeastaan ensimmäisestä, paitsi siltäosin jos elämä saapuikin Marsiin Maasta meteoriitin sisällä. Nykyään tehdyt kokeet osoittavat joidenkin mikrobien hyvinkin kestävän sekä avaruuden olosuhteet että iskeytymisen planeetan pinnalle.Kysymys jää kuitenkin avoimeksi.
Viimeiseen kysymykseen ovat Mars-kulkijat osaltaan antaneet tietoja. Ne tuntuvat vahvistavan käsityksen siitä, että Mars oli muinoin huomattavasti "vetisempi" planeetta kuin nykyään. Mutta oliko Mars riittävän lämmin ja kostea riittävän pitkän aikaa elämän syntyä ajatellen, siihen ei nykyiset tietomme vielä kykene vastaamaan.
Lopuksi toteaisin , että nykyiset tietomme Marsista puhuvat ikävä kyllä elämän esiintymistä vastaan, mutta jos elämä ehti muinaisuudessa syntyä, niin kokeet ovat osoittaneet elämän olevan todella sitkeää ja kykenevän sopeutumaan jopa ääriolosuhteisiin. Marsin pinnalla tuskin löytyy minkäänlaista elämää, mutta Marsin pinnan alla voisi teoriassa olla ainut paikka, jossa mikrobitasoinen elämä voisi selvitä. Mutta mitään ehdottoman varmaa ei vielä voi sanoa puoleen eikä toiseen. Odotetaanpa jännityksellä tulevien tutkimuslaitteiden tietoja.

Miksi aina pitää olla vettä että olisi elämää? Eikö voi vain olla sellaisia olentoja, joille se ei ole välttämätöntä. Jos ne hengittävät rikkiä ja suolissa kiertää jokin plasmakaasu. Tai jos ne eivät edes hengitä.

Samaa olen minäkin miettinyt. Voihan olla miljoonia erilaisia elämänmuotoja kuin tämä meidän.

1Artist
Miksi aina pitää olla vettä että olisi elämää? Eikö voi vain olla sellaisia olentoja, joille se ei ole välttämätöntä. Jos ne hengittävät rikkiä ja suolissa kiertää jokin plasmakaasu. Tai jos ne eivät edes hengitä.

Tarkoitukseni ei ollut väittää tuntemamme vesi-hiili-pohjaisen elämän olevan ainoa mahdollinen elämänmuoto. Käsittääkseni jotkut tutkijat spekuloivat mahdollisella pii-pohjaisella elämällä. Mikäli olen oikein ymmärtänyt nykyisen käsityksen elämän synnystä vettä tarvitaan nimenomaan synnyttämään alkuun aminohappoja, niistä proteiineja, yhä edelleen monimutkaistuvia molekyylejä ja vihdoin makromolekyylejä. Varsinainen alkusolun synty on kuitenkin vielä teorian asteella. Vesi on tässä tapauksessa eräänlainen liuotin, joka mahdollistaa prosessin etenemisen. Hypoteesissä pii-pohjaisesta elämästä esiintyy myös tällainen liuotin, ymmärtääkseni -70 asteinen ammoniakki.
Marsin elämän etsinnässä pääpaino on asetettu vesi-hiili-pohjaisen elämän etsintään lähinnä sen takia, että vettä siellä on, tosin pinnalla ei nestemäisenä. Mars-kulkijoiden antamien tietojen perusteella on arveltu Marsin olleen muinoin lämpimämpi sekä kaasukehältään nykyistä huomattavasti tiheämpi, mikä on mahdollistanut nestemäisen veden ja jopa merien olemassaolon planeetan pinnalla. Tämä taas antaisi erinomaisen lähtökohdan nimenomaan hiili-vesi-pohjaisen elämän synnylle. Tämä ei kuitenkaan sulje muunkaltaisen elämän mahdollisuutta maailmankaikkeudessa , joskaan Marsista tuskin löytyy muuta kuin hiili-pohjaista elämää jos sitäkään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat