Keräkaali

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Pienenä taimena alkukesästä uteliaisuuttani istuttama keräkaalesta on tullut komea jötkäle

Mutta mistä tiedän milloin se on kypsä?

Sivut

Kommentit (22)

Vierailija
Greta
Pienenä taimena alkukesästä uteliaisuuttani istuttama keräkaalesta on tullut komea jötkäle

Mutta mistä tiedän milloin se on kypsä?

Kokeile haarukalla.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3262
Liittynyt16.3.2005

Kaalin voi huoletta antaa olla pellolla pakkasiin asti. Jos kyseessä on kunnon jötkäle, pieksepä osa hapankaaliksi! Maku on taivainen ja vitamiinit säilyvät.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Kaalin voi käyttää koska haluaa. Jos lämpöä vaan riittää, se jatkaa kasvua.

Osa lajikkeista on tarkoitettu talven yli säilöttäväksi ja ne kertätään myöhään syksyllä. Osa taas on tarkoitettu jo kesällä käytettäviksi.

Wolf
Seuraa 
Viestejä820
Liittynyt29.5.2005

Entisenä kaalistina (kaalinviljelijä) sanoisin kuten Volitans, kaalin voit käyttää milloin tahansa.

Niin kaalimatokin tekee!

Navigare necesse est, vivere non necesse (Cicero)

Vierailija

Kiitoksia kaalistajille! Kaali taitaa nyt sitten päätyä salaatiksi kohtapuoliin, kun istuttamani salaatit kasvavat komeaa vartta ja kukkivat ja maistuvat pahalle... Ja keitetystä/paistetusta kaaliruuasta en ole vieläkään oppinut tykkäämään, niin taidan syödä kaalin raakana.

Vierailija

Valkokaali/keräkaali
Tieteellinen nimi: Brassica oleracea var. capitata "f. alba"
Elintarvikkeen tyyppi: Raaka-aine
Valmistustapa: Käsittelemätön tai tuore
Raaka-aineluokka: Kaalit
Ruoankäyttöluokka: Kasvikset, tuoreet
Syötävä osuus: 100%

Energiasisältö
rasva 7%
proteiini 20%
hiilihydraatti imeytyvä 70%
alkoholi 0%
orgaaniset hapot 3%
sokerialkoholi 0%

Vitamiinit
A-vitamiini RAE 5.5 µg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
D-vitamiini 0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
E-vitamiini alfatokoferoli <0.1 mg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
K-vitamiini 60.00 µg summattu osatekijöistä julkinen laboratorio 415
C-vitamiini 37.4 mg analysoitu julkinen laboratorio 94
folaatti (HPLC) 29.9 µg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
niasiiniekvivalentti NE 0.6 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
riboflaviini (B2) 0.05 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
tiamiini (B1) 0.07 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
B12-vitamiini (kobalamiini) 0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 148
pyridoksiini vitameerit (vetykloridi) 0.16 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 191
karotenoidit 218.0 µg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama

Kypsyyden voi todeta mm. maistamalla; kypsyy samalla aikataululla luin muutkin kaalit.

Lähde: Kansanterveyslaitos

Vierailija
Greta
Kiitoksia kaalistajille! Kaali taitaa nyt sitten päätyä salaatiksi kohtapuoliin, kun istuttamani salaatit kasvavat komeaa vartta ja kukkivat ja maistuvat pahalle... Ja keitetystä/paistetusta kaaliruuasta en ole vieläkään oppinut tykkäämään, niin taidan syödä kaalin raakana.

Olen ylläolevien kanssa samaa mieltä. Minäkin pienenä kuuluin puutarhakerhoon ja kasvatin mm. kaalia. Meillä syötiin läpi talven kaalia ja aina maistuu.

Oletko koskaan hauduttanut, tehnyt kaalipataa? Kaali paranee, mitä kauemmin sitä haudutetaan.

Olen joskus aiemminkin kirjoittanut tänne kaalipatani ohjeen, sangen yksinkertainen, mitä sattuu löytymään.

Jos haluaa pelkkiä kasviksia: kaalia silputaan runsaasti - hieman freesataan pannulla kasaan - sitten pataan. Lisäksi kaikkia kasviksia, mitä kotoa löytyy ja kaupasta lisää. Tomaattia, paprikaa, sipulia, valkosipulia, porkkanaa, selleriä, lanttua, mausteita maun mukaan.
Haudutetaan kauan...2-6 tuntia 150 asteessa. Ai niin, pitäähän sinne jotain nestettäkin laittaa. Itse laitan kasvisliemikuution ja purkin tomaattimurskaa, josta tulee nestettä myös. Kannellinen pata, etteivät ainekset kuivu. Saa syödä vaikka kuinka paljon, ei ole edes kaloreita, vitamiinejä ja kivennäisaineita kylläkin.

Vierailija

Keitin kaalia pihalla, kun en kestä en keittämisen hajua. Ilman kantta jotta sen entsyymit tuhoutuvat. Pakasten sen myöhempää käyttöä varten.
Kympin kattila on pieni tuohon työhön. Isommat maksavat hirveästi, verraten käyttömäärään.
Höyrytyslaite voisi tilavana olla tehokas väline. Putki, minkä päät olisivat auki massanvaihtoa vatren.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

On kyllä sääli jos on tullut jotain vastenmielisiä tuntemuksia kaalille.

Nopea kaaliruoka syntyy, kun leikkaa kaalista 3-senttisen viipaleen koko leveydeltä ja sijoittaa paistinpanuun ehjänä. Vettä vähän ja liemikuutio ja kansi. Sipulin voi siihen myös sijoittaa pilkottuna. Jotain rasvaa hiukan. Valkopippuri kuuluu kaaliin. Ja meirami. Voita. Höyrytellään ronskisti kannen alla kunnes on pehmeää. Syödään valkoviinin kanssa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Paul M
Valkopippuri kuuluu kaaliin. Ja meirami. Voita. Höyrytellään ronskisti kannen alla kunnes on pehmeää. Syödään valkoviinin kanssa.



Kyllä se mustapippurikin toimii kaalin kanssa - esimerkiksi lammaskaaliin tulee kokonaisia mustapippureita.

Sikäli, kun olen ymmärtänyt oikein, niin tuota meiramia käytetään ehkäisemään ilmavaivoja - sen vuoksi sitä hernekeittoonkin laitetaan.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

Meirami on ehdottomasti kaaliin kuuluva mauste.
Tuli yrttimaalta mukava oreganosato. Sen maku on kuin meiramissa toisin kuin kaupan oreganossa ja aion kokeilla kaaliin sitäkin. Kaupan oreganojen aromi ei sovi kaalin kanssa.

Oreganosato kerättiin niin, että kun se oli parhaimmillaan kukassa, otettiin kimppuina sisälle kuivumaan. Kuivia kimppuja hieroin ison kattilan päällä kämmenten välissä ja ruodot vain jäivät. Vihannessilppurilla silppusin lehti-kukkamoskaa ja keittiösiivilällä jalostin purkkiin A-luokan maustetta. Oli muuten aika mukava parfyymi kämmenissä sen päivän.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Helppo kaalipata

Keitettyä Kaalia kilo
Kookas Porkkana vedessä silputtuna sauvasekoittimella tai raastimella suoraan
Sipuli suikaloituna
Tonnikalaa purkillinen
Öljyä pannuun, jossa koko valmistus tapahtuu
Merisuolaa ja pippuria sekä jos haluaa oreganoa ja meiramia.

Kuumaan pannuun ensin sipuli ja porkkana ja hetken kuluttua kaali sekä tonnikala. Annetaan hautua minuutteja kannen alla.

Maku on hyvä ja varsinkin dieettiruokaa.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4719
Liittynyt18.2.2006

Jos palstalla on sellaisia henkilöitä, joilla on kokemusta kukkakaalin, parsakaalin ja ruusukaalin kasvattamisesta ja antaa vinkkejä näiden suhteen, niin olisin kiinnostunut.

T: nimim. "Kyllä broccoli minulle maittaa"

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Vierailija
Stinger
Jos palstalla on sellaisia henkilöitä, joilla on kokemusta kukkakaalin, parsakaalin ja ruusukaalin kasvattamisesta ja antaa vinkkejä näiden suhteen, niin olisin kiinnostunut.

T: nimim. "Kyllä broccoli minulle maittaa"




Parsakaali on raakana ehdottomasti maukkaimmillaan.

Mitä haluaisit tietää? Ensi alkuun suosittelen jättämään istutuksen kevääseen.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat