Seuraa 
Viestejä45973

Pienenä taimena alkukesästä uteliaisuuttani istuttama keräkaalesta on tullut komea jötkäle

Mutta mistä tiedän milloin se on kypsä?

Sivut

Kommentit (22)

Greta
Pienenä taimena alkukesästä uteliaisuuttani istuttama keräkaalesta on tullut komea jötkäle

Mutta mistä tiedän milloin se on kypsä?

Kokeile haarukalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Kaalin voi käyttää koska haluaa. Jos lämpöä vaan riittää, se jatkaa kasvua.

Osa lajikkeista on tarkoitettu talven yli säilöttäväksi ja ne kertätään myöhään syksyllä. Osa taas on tarkoitettu jo kesällä käytettäviksi.

Wolf
Seuraa 
Viestejä820

Entisenä kaalistina (kaalinviljelijä) sanoisin kuten Volitans, kaalin voit käyttää milloin tahansa.

Niin kaalimatokin tekee!

Navigare necesse est, vivere non necesse (Cicero)

Kiitoksia kaalistajille! Kaali taitaa nyt sitten päätyä salaatiksi kohtapuoliin, kun istuttamani salaatit kasvavat komeaa vartta ja kukkivat ja maistuvat pahalle... Ja keitetystä/paistetusta kaaliruuasta en ole vieläkään oppinut tykkäämään, niin taidan syödä kaalin raakana.

Valkokaali/keräkaali
Tieteellinen nimi: Brassica oleracea var. capitata "f. alba"
Elintarvikkeen tyyppi: Raaka-aine
Valmistustapa: Käsittelemätön tai tuore
Raaka-aineluokka: Kaalit
Ruoankäyttöluokka: Kasvikset, tuoreet
Syötävä osuus: 100%

Energiasisältö
rasva 7%
proteiini 20%
hiilihydraatti imeytyvä 70%
alkoholi 0%
orgaaniset hapot 3%
sokerialkoholi 0%

Vitamiinit
A-vitamiini RAE 5.5 µg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
D-vitamiini 0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
E-vitamiini alfatokoferoli <0.1 mg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
K-vitamiini 60.00 µg summattu osatekijöistä julkinen laboratorio 415
C-vitamiini 37.4 mg analysoitu julkinen laboratorio 94
folaatti (HPLC) 29.9 µg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
niasiiniekvivalentti NE 0.6 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
riboflaviini (B2) 0.05 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
tiamiini (B1) 0.07 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
B12-vitamiini (kobalamiini) 0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 148
pyridoksiini vitameerit (vetykloridi) 0.16 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 191
karotenoidit 218.0 µg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama

Kypsyyden voi todeta mm. maistamalla; kypsyy samalla aikataululla luin muutkin kaalit.

Lähde: Kansanterveyslaitos

Greta
Kiitoksia kaalistajille! Kaali taitaa nyt sitten päätyä salaatiksi kohtapuoliin, kun istuttamani salaatit kasvavat komeaa vartta ja kukkivat ja maistuvat pahalle... Ja keitetystä/paistetusta kaaliruuasta en ole vieläkään oppinut tykkäämään, niin taidan syödä kaalin raakana.

Olen ylläolevien kanssa samaa mieltä. Minäkin pienenä kuuluin puutarhakerhoon ja kasvatin mm. kaalia. Meillä syötiin läpi talven kaalia ja aina maistuu.

Oletko koskaan hauduttanut, tehnyt kaalipataa? Kaali paranee, mitä kauemmin sitä haudutetaan.

Olen joskus aiemminkin kirjoittanut tänne kaalipatani ohjeen, sangen yksinkertainen, mitä sattuu löytymään.

Jos haluaa pelkkiä kasviksia: kaalia silputaan runsaasti - hieman freesataan pannulla kasaan - sitten pataan. Lisäksi kaikkia kasviksia, mitä kotoa löytyy ja kaupasta lisää. Tomaattia, paprikaa, sipulia, valkosipulia, porkkanaa, selleriä, lanttua, mausteita maun mukaan.
Haudutetaan kauan...2-6 tuntia 150 asteessa. Ai niin, pitäähän sinne jotain nestettäkin laittaa. Itse laitan kasvisliemikuution ja purkin tomaattimurskaa, josta tulee nestettä myös. Kannellinen pata, etteivät ainekset kuivu. Saa syödä vaikka kuinka paljon, ei ole edes kaloreita, vitamiinejä ja kivennäisaineita kylläkin.

Keitin kaalia pihalla, kun en kestä en keittämisen hajua. Ilman kantta jotta sen entsyymit tuhoutuvat. Pakasten sen myöhempää käyttöä varten.
Kympin kattila on pieni tuohon työhön. Isommat maksavat hirveästi, verraten käyttömäärään.
Höyrytyslaite voisi tilavana olla tehokas väline. Putki, minkä päät olisivat auki massanvaihtoa vatren.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

On kyllä sääli jos on tullut jotain vastenmielisiä tuntemuksia kaalille.

Nopea kaaliruoka syntyy, kun leikkaa kaalista 3-senttisen viipaleen koko leveydeltä ja sijoittaa paistinpanuun ehjänä. Vettä vähän ja liemikuutio ja kansi. Sipulin voi siihen myös sijoittaa pilkottuna. Jotain rasvaa hiukan. Valkopippuri kuuluu kaaliin. Ja meirami. Voita. Höyrytellään ronskisti kannen alla kunnes on pehmeää. Syödään valkoviinin kanssa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Paul M
Valkopippuri kuuluu kaaliin. Ja meirami. Voita. Höyrytellään ronskisti kannen alla kunnes on pehmeää. Syödään valkoviinin kanssa.



Kyllä se mustapippurikin toimii kaalin kanssa - esimerkiksi lammaskaaliin tulee kokonaisia mustapippureita.

Sikäli, kun olen ymmärtänyt oikein, niin tuota meiramia käytetään ehkäisemään ilmavaivoja - sen vuoksi sitä hernekeittoonkin laitetaan.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Meirami on ehdottomasti kaaliin kuuluva mauste.
Tuli yrttimaalta mukava oreganosato. Sen maku on kuin meiramissa toisin kuin kaupan oreganossa ja aion kokeilla kaaliin sitäkin. Kaupan oreganojen aromi ei sovi kaalin kanssa.

Oreganosato kerättiin niin, että kun se oli parhaimmillaan kukassa, otettiin kimppuina sisälle kuivumaan. Kuivia kimppuja hieroin ison kattilan päällä kämmenten välissä ja ruodot vain jäivät. Vihannessilppurilla silppusin lehti-kukkamoskaa ja keittiösiivilällä jalostin purkkiin A-luokan maustetta. Oli muuten aika mukava parfyymi kämmenissä sen päivän.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Helppo kaalipata

Keitettyä Kaalia kilo
Kookas Porkkana vedessä silputtuna sauvasekoittimella tai raastimella suoraan
Sipuli suikaloituna
Tonnikalaa purkillinen
Öljyä pannuun, jossa koko valmistus tapahtuu
Merisuolaa ja pippuria sekä jos haluaa oreganoa ja meiramia.

Kuumaan pannuun ensin sipuli ja porkkana ja hetken kuluttua kaali sekä tonnikala. Annetaan hautua minuutteja kannen alla.

Maku on hyvä ja varsinkin dieettiruokaa.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4720

Jos palstalla on sellaisia henkilöitä, joilla on kokemusta kukkakaalin, parsakaalin ja ruusukaalin kasvattamisesta ja antaa vinkkejä näiden suhteen, niin olisin kiinnostunut.

T: nimim. "Kyllä broccoli minulle maittaa"

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Stinger
Jos palstalla on sellaisia henkilöitä, joilla on kokemusta kukkakaalin, parsakaalin ja ruusukaalin kasvattamisesta ja antaa vinkkejä näiden suhteen, niin olisin kiinnostunut.

T: nimim. "Kyllä broccoli minulle maittaa"




Parsakaali on raakana ehdottomasti maukkaimmillaan.

Mitä haluaisit tietää? Ensi alkuun suosittelen jättämään istutuksen kevääseen.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4720
bdbdbd
Stinger
Jos palstalla on sellaisia henkilöitä, joilla on kokemusta kukkakaalin, parsakaalin ja ruusukaalin kasvattamisesta ja antaa vinkkejä näiden suhteen, niin olisin kiinnostunut.

T: nimim. "Kyllä broccoli minulle maittaa"




Parsakaali on raakana ehdottomasti maukkaimmillaan.

Mitä haluaisit tietää? Ensi alkuun suosittelen jättämään istutuksen kevääseen.




Ajattelin ostaa taimina enkä itse siemenistä taimia kasvattaa. Näitä istuttamisvaiheessa lannoitetaan, mutta lienee sitten siinä kasvun varrellakin lannoitettava, mutta missä vaiheessa ja kuinka monta kertaa? Itse tykkään parsakaalista suolavedessä kevyesti kiehautettuna ja sitten esim. majoneesiin dipaten, mutta en ole kokeillut millaiselta raakana maistuisi, joten täytyypä sitten kokeilla tuotakin, kun maukkaaksi mainitsit.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Miksi ruusukaaliin tulee joskus sellaista harmaanruskeaa mössöä sisälle? Onko se sillon menny pahaksi? Mikä sen pahentaa ja mistä etukäteen tietää että ruusukaali on mennyt pahaksi?

Hämmentää.

Stinger
bdbdbd

Parsakaali on raakana ehdottomasti maukkaimmillaan.

Mitä haluaisit tietää? Ensi alkuun suosittelen jättämään istutuksen kevääseen.




Ajattelin ostaa taimina enkä itse siemenistä taimia kasvattaa. Näitä istuttamisvaiheessa lannoitetaan, mutta lienee sitten siinä kasvun varrellakin lannoitettava, mutta missä vaiheessa ja kuinka monta kertaa? Itse tykkään parsakaalista suolavedessä kevyesti kiehautettuna ja sitten esim. majoneesiin dipaten, mutta en ole kokeillut millaiselta raakana maistuisi, joten täytyypä sitten kokeilla tuotakin, kun maukkaaksi mainitsit.



Kannattaa ne taimetkin istuttaa vasta keväällä.

Nuput ovat parsakaalissa vähän kuivia, mutta itse olen niistä kyllä pitänyt.

Kertalannoitus ennen istutusta riittää. Nyrkkisäännöksi muistaisin vajaan puolisen tonnia hehtaaria kohden. Eli, 40-50g lannoitetta neliömetrille pitäisi olla aika hyvä määrä.
30cm istutusetäisyys muistaakseni on sadon kannalta hyvä.

Liian märässä maassa ei kannata etenkään taimivaiheessa pitää ja taimet kannattaa vähän aikaa istututuksen jälkeen myrkyttää tuholaisten varalta. Parisensataa neliötä vielä pitäisi hoitua helposti kannettavan sumuttimen avulla ja puu tolu voisi olla kätevä myrkky, jota saa ihan lähikaupasta. Tosin, koska tolu tuskin on kovin voimakas myrkky, voi uusintakäsittely olla myöhemmin paikallaan.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4720
bdbdbd

Kannattaa ne taimetkin istuttaa vasta keväällä.

Nuput ovat parsakaalissa vähän kuivia, mutta itse olen niistä kyllä pitänyt.

Kertalannoitus ennen istutusta riittää. Nyrkkisäännöksi muistaisin vajaan puolisen tonnia hehtaaria kohden. Eli, 40-50g lannoitetta neliömetrille pitäisi olla aika hyvä määrä.
30cm istutusetäisyys muistaakseni on sadon kannalta hyvä.

Liian märässä maassa ei kannata etenkään taimivaiheessa pitää ja taimet kannattaa vähän aikaa istututuksen jälkeen myrkyttää tuholaisten varalta. Parisensataa neliötä vielä pitäisi hoitua helposti kannettavan sumuttimen avulla ja puu tolu voisi olla kätevä myrkky, jota saa ihan lähikaupasta. Tosin, koska tolu tuskin on kovin voimakas myrkky, voi uusintakäsittely olla myöhemmin paikallaan.




Joo, kiitos tiedoista. Mitä olen joskus nähnyt parsakaalia suuremmassa määrin viljeltävän pellolla, niin itsekin ajattelin, että taimien välinä on hyvä olla 30-40 cm, koska näyttää levittäytyvän sitten ulommaisten lehtiensä suhteen melko laajalle. Ajattelin kokeilla noitten suosikkikaalilajieni kasvattamista ihan pienessä mittakaavassa, että ensikertalaiselle on sitten lisätieto tällaisessa tervetullutta. En myöskään pane vastaan, jos jollain on esimerkiksi hyviä kukkakaali-, parsakaali- ja ruusukaalireseptejä ja haluaa niitä jakaa myös esim. itseni ja muitten iloksi.

Vatkain
Miksi ruusukaaliin tulee joskus sellaista harmaanruskeaa mössöä sisälle? Onko se sillon menny pahaksi? Mikä sen pahentaa ja mistä etukäteen tietää että ruusukaali on mennyt pahaksi?



Olisiko alkanut jostain syystä johtuen mätänemään sisältä päin? Jos tavallisen kaalin tai ruusukaalin sattuu unohtamaan säilöön, niin yleensä ensin kellastuu ulommaisista lehdistä lähtien ja mätänemisen alkaessa sitten muuttuvat juuri kuvailemasi värisiksi.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Stinger
Vatkain
Miksi ruusukaaliin tulee joskus sellaista harmaanruskeaa mössöä sisälle? Onko se sillon menny pahaksi? Mikä sen pahentaa ja mistä etukäteen tietää että ruusukaali on mennyt pahaksi?



Olisiko alkanut jostain syystä johtuen mätänemään sisältä päin? Jos tavallisen kaalin tai ruusukaalin sattuu unohtamaan säilöön, niin yleensä ensin kellastuu ulommaisista lehdistä lähtien ja mätänemisen alkaessa sitten muuttuvat juuri kuvailemasi värisiksi.

Joo varmaan niin on käynyt. Ollu ällöö vielä kun pari kertaa sattunu kohalle pakastetusta ruusukaalista

Hämmentää.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat