Seuraa 
Viestejä45973

Miksi bensaläikkä vedenpinnalla aiheuttaa sateenkaari-ilmiön?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Aapo
Miksi bensaläikkä vedenpinnalla aiheuttaa sateenkaari-ilmiön?

Kyse on pohjimmiltaan valon interferenssistä.

Valon tullessa öljyläikkään osa valosta heijastuu öljyläikän pinnalta. Osa valosta taas taittuu öljyn sisälle ja hajaantuu väreiksi (vähän niin kuin prismassa) minkä jälkeen värit heijastuvat öljyn ja veden rajapinnasta ja taittuvat takaisin ilmaan. Tietyissä kulmissa eri värit sitten vahvistavat toisiaan, ja näistä kulmista katsottuna öljystä näyttää tulevan eri väristä valoa.

Tieteellisempää käsittelyä seuraavasta linkistä (kappale 11.4)

http://physics.oulu.fi/fysiikka/opintoj ... /11_01.pdf

kun en jaksanut tuota pdf:ää avata niin kysynkin, että miksi juuri bensassa tapahtuu niin, miksei vaikka mehusta tai vedestä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kytoann
Seuraa 
Viestejä2076
tupakka
kun en jaksanut tuota pdf:ää avata niin kysynkin, että miksi juuri bensassa tapahtuu niin, miksei vaikka mehusta tai vedestä?

Bensa ja vesi eivät sekoitu toisiinsa, mutta pintojen väliset adheesiovoimat ovat suuret, niin että bensa leviää veden pinnalle ohueksi, oliko se nyt yksimolekulaariseksi kerrokseksi. Valoa taittavat rajapinnat ovat siis hyvin lähekkäin, ja siitä seuraa tuo interferenssi.

Jotenkin noin se meni, vastatkaa paremmin jotka olette äskettäin lukeneet fysiikkaa.

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

salai
Seuraa 
Viestejä9190

Nörtti työssään ... (haukotus) ... ei jaksa ... ladata ... tai ajatella ... tai edes lukea ... tai ainakaan mitään etsiää.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Olennaista todellakin on se, että öljy ja vesi eivät sekoitu. Tällöin syntyy kahden aineen rajapinta (öljy ja vesi), josta eri aallonpituudet (ts. värit) voivat heijastua takaisin.

Kyllä vesikin toimii yksinään, mikäli pohjassa on jotakin ainetta, mistä se pääsee heijastumaan (peili, lasi jne.).

Koetetaan selittää kuvien kanssa.

Kun tuleva valonsäde osuu öljyn ja ilman rajapintaan, niin osa valosta heijastuu ja osa taittuu öljyn sisälle. Se osa valonsäteistä joka heijastuu, sisältää kaikki samat aallonpituudet kuin tulevakin valo. Sen sijaan se osa valonsäteistä, joka taittuu hajaantuu väreiksi aivan niin kuin prismassakin.

Seurataan nyt yhtä väriä (vaikka vihreä), joka taittui juuri öljyn sisään mennessään. Se jatkaa suoraviivaisesti matkaansa, kunnes tulee öljyn ja veden rajapintaan. Siitä ko. väri (vihreä) heijastuu (osa myös taittuu, mutta ei välitetä siitä) ylöspäin ja saavuttaa öljyn ja ilman rajapinnan, mistä se taittuu (osa myös heijastuu, muttei välitetä siitäkään) takaisin ilmaan.

Jos nyt öljyssä käynyt väri (vihreä) on samassa vaiheessa, kuin öljystä alun perin heijastuneen valon se komponentti, joka on saman värinen (vihreä), niin nämä värit (vihreät) voimistavat toisiaan ja kyseisestä kulmasta katsoaja näkee öljystä tämän värin (vihreä). Kun katsomiskulmaa vähän muutetaan niin tapahtuu sama homma toisella värillä.

Valon väreihin jakaantumista kutsutaan dispersioksi ja värien voimistumista (tai heikkenemistä tai ylipäätään "yhteenlaskemista") kutsutaan interferenssiksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat