Seuraa 
Viestejä45973

Kumpi ase on parempi metsästäessä suurriistaa kuten susia, karhuja ja ilveksiä yms?

Pidän monenlaisista syistä johtuen enemmän jalkajousesta, joka on hiljainen sekä elegantti ase. Haittapuolena on tietenkin lyhyt kantomatka, mutta kyseinen ase on mitä parhain Stealt weapon, joka pystyy metsästäjien mukaan läpäisemään karhun kallon. Aseen ammukset eivät myöskään ole kertakäyttötavaraa, mutta ne saattavat huonolta metsästäjältä hukkua.

  • ylös 5
  • alas 7

Sivut

Kommentit (94)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42727
Joker
Kumpi ase on parempi metsästäessä suurriistaa kuten susia, karhuja ja ilveksiä yms?

Pidän monenlaisista syistä johtuen enemmän jalkajousesta, joka hiljainen sekä elegantti ase. Haittapuolena on tietenkin lyhyt kantomatka, mutta kyseinen ase on mitä parhain Stealt weapon, joka pystyy metsästäjien mukaan läpäisemään karhun kallon. Aseen ammukset eivät myöskään ole kertakäyttötavaraa, mutta ne saattavat huonolta metsästäjältä hukkua.

Kivääri on parempi. Varsinkin karhua metsästettäessä nopea lataus voi pelastaa metsästäjän hengen.

Toki jalkajousi on äänetön ja ehkä myös jollakin subjektiivisella tavalla miehekkäämpi ase. Teknisesti se soveltuu kyllä minkä tahansa eläimen metsästämiseen, nuolella on tosiaan hurja liikemäärä ja siten läpäisykyky verrattuna luoteihin, mutta Suomen metsästyslainsäädäntö kieltää tiettyjen suurriistaeläinten (ainakin hirvi ja karhu olivat muistaakseni listalla) metsästyksen jousella.

En ole metsästäjä tai ampuma-aseharrastaja, mutta ehdottomasti kivääri.

Jalkajousi voisi juuri hiljaisuutensa vuoksi olla hyvä metsästettäessä esimerkiksi peuroja tai vastaavaa riistaa, mutta karhun kaltaisten petojen kanssa ei ole leikkimistä, jalkajousen suuresta läpäisykyvystä huolimatta.

Mitäs jos sattuisit ampumaan ohi, tai osumaan karhua huonosti, sitä vain hiukan haavoittaen. Karhu on tunnetusti erittäin vaarallinen haavoitettuna, ja jalkajousen lataaminen on niin aikaavievää puuhaa, että siinä saattaa olla hengenlähtö likellä.

Yksin, ilman metsästyskoiraa tai -kumppaneita en karhun kaatoon lähtisi ensinkään, edes kiväärin kanssa.

Edit: Neutroni ehti ensin - nopealiikkeinen hiukkanen kun on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Teknisesti se soveltuu kyllä minkä tahansa eläimen metsästämiseen, nuolella on tosiaan hurja liikemäärä ja siten läpäisykyky verrattuna luoteihin, mutta Suomen metsästyslainsäädäntö kieltää tiettyjen suurriistaeläinten (ainakin hirvi ja karhu olivat muistaakseni listalla) metsästyksen jousella.

Onko mitään erityistä syytä kieltää sen käyttöä vai onko tämä vain byrokraattista kiusaa metsästäjiä kohtaan?

Onko muuten tavallinen jousi suhteessa kuinka paljon vähemmän tehokkaampi?

Kivääri on parempi. Metsästystilanteessa olosuhteet saattavat olla mitä vain ja varsinkin karhun kanssa on on tekemistä kiväärilläkin. Jos karhu haavoittuu se menee piiloon ja saattaa sitten hyökätä hyvin nopeasti. Itse en ampuisi karhua kiväärilläkään, ellei olisi pakkotilanne.

Jalka- tai varsijousi sopii pienriistalle ja linnuille - yleensäkin liikkumattomaan ja pieneen maaliin ammuttaessa paremmin kuin kivääri.

K. K.
Kivääri on parempi. Metsästystilanteessa olosuhteet saattavat olla mitä vain ja varsinkin karhun kanssa on on tekemistä kiväärilläkin. Jos karhu haavoittuu se menee piiloon ja saattaa sitten hyökätä hyvin nopeasti. Itse en ampuisi karhua kiväärilläkään, ellei olisi pakkotilanne.

Monet metsästäjät ovat kertoneet, että karhun kanssa paras taktiikkaa on hyökkäys. Eräs karhuemo kuulemma livisti aika liukkaasti pakoon, kun kaksimetrinen kaveri hyökkäsi tämän kimppuun paksun oksan kanssa - tällä emolla oli vieläpä pentuja lähettyvillä.

Jalkajousi voisi kuitenkin olla hyvä karhuja vastaan, mikäli metsästäjiä olisi yli 2 kappaletta. Jotkut jalkajouset ovat vieläpi kahdella nuolella toimia, joten tulos on sen puoleen taattu.

Joker
Älä viitsi. Karhuemo pentuineen on erittäin hyökkäävä. Ei kannata koettaa onneaan, ellei kuulu siihen harvinaiseen ryhmään jolla on hinku vaarallisiin tilanteisiin henkensä uhalla ja tuuria selvitä niistä.
Ihmisiä tappaneet karhut ovat olleet yleensä naaraita.

tietää
Joker
Älä viitsi. Karhuemo pentuineen on erittäin hyökkäävä. Ei kannata koettaa onneaan, ellei kuulu siihen harvinaiseen ryhmään jolla on hinku vaarallisiin tilanteisiin henkensä uhalla ja tuuria selvitä niistä.
Ihmisiä tappaneet karhut ovat olleet yleensä naaraita.

En ole varma tarinan paikkansapitävyydestä, mutta on maailmassa kummallisempiakin tapauksia ollut. Valitettavasti en voi mitenkään todistaa tapahtumaa oikeaksi.

Suosittelen todellakin luotia enkä vain vuotavaa leikkaantunutta haavaa tekevää jousta (eläimillä menee yleensä kauan nuoliosuman jälkeiseen kuolemaan jollei ole osunut sydämeen tai tärkeimpiin suoniin.) Entisnävanhaan karhukeihäässä oli poikkipuu joka esti nallea tulemasta syliin kun sitä tökkäsi (sanon tämän ännännen kerran)

Isomman riistan suhteen suosittelisin ehdottomasti riittävän järeää kivääriä.

Siinä sivussa riittävää taitoa käsitellä asetta.

Itse en ole metsästänyt enää vuosiin. Syynä se etten enää halua tappaa oikeastaan yhtään mitään. Itikoita ja senkaltaisia lukuunottamatta.

Mutta asiaan:

Monikohan on päässyt katsomaan karhua silmiin (uuh) noin viiden metrin päästä? Siis luonnossa eikä missään MIkä-Mikä-maassa?

Minä olen.

Olin 90-luvun taitteessa puolukoita poimimassa ja kuljin metsässä nenä maata viistäen.
Kuului kumma puhahdus; käännyin katsomaan äänen suuntaan; valtavan iso karvainen naama kohosi viereisen mättään takaa ja pistävä oli tuijotus. (ja ei, se ei ollut naapurini, sukulaiseni, tjsp) ihan aito karhu se siinä tuhisi.

Siihen tippui puolukkaämpäri. Sen muistin ettei kovin äkkiliikkeitä kannata tehdä sen enempää kuin katsoa otusta silmiin.
No, vetäydyin pois. Pitkiä olivat ne sekunnit.

(Hmph. Jälkeenpäin tämän kerrottuani ystävilleni ne muistuttivat siitä kansanperinteestä että jos riipaisee housut kinttuihin ja näyttää ahterinsa nallelle, niin se säikähtää ja vilistää parkuen pakoon.

Kerroin muistaneeni tämän toki.

Tähän toinen "ystävä" totesi: "Noh. Jos karhu katsoi pelästymättä Balttia naamaan, niin pitää olla jo ruma perse että sitä säikkyisi.")

Perkele.

"Tattis vain." totesin minä naurunremakan keskellä.

Pitää näemmä valita kaverit tarkemmin.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Vaikka leikkaavalla kärjellä varustettu nuoli läpäiseekin paljon ja aiheuttaa hyvin osuessaan sangen mittavan verenvuodon, ei se silti aiheuta kunnollista shokkivaikutusta joka taasen syntyy kiväärikalibereilla.

Mitä taasen ääneen tulee, niin riippuen kaliberista, a-tarvikkeesta ja ennen kaikkea äänenvaimentimesta, voidaan laukausääni vaimentaa nykyään yllättävän alhaiseksi. Itse olen ns. paukkuarka, eli kartan mielelläni kovia ääniä ja voinen sanoa että lyhyt sotilaskivääriksi luokiteltu M-4 carbine rääkäisee vaimentamattomana yli 160 dB niin on se oikein vaimennettuna äärimmäisen hiljainen. Äänettömäksi sitä ei tietenkään saada, mutta jos aseen lukon ääntely on se hallitsevin, voidaan puhua jo huomattavan hiljaisesta aseesta jolla voidaan ampua puoliautomaattisesti ilman kuulonsuojausta turvallisesti.
Taannoin omistin 7,62 kaliberisen kiväärin ja tuohon aliäänipatruunaa ammuttaessa kuului ylivoimaisesti suurimpana äänenä (aseessa hyvä vaimennin) luodin läsähdys takavalliin.

Voi mennä mainonnan puolelle, mutta suosittelen vaimennusteho/koko -suhteen parhaiten hallitsevan valmistajan sivustoon tutustumista:

http://www.aseutra.fi

Ja jos vaimennusteho ei tunnu riittävän, voi vaimentimen sisälle lorauttaa lusikallisen öljyä/vettä joka vaimentaa kummasti ensimmäisen laukauksen. Piippuun lientä ei kannata kaataa.

Mikäli pelkää omaa kuuloaan kaikesta huolimatta, on olemassa laadukkaita aktiivikuulosuojaimia jotka metsästystilanteessa voimistaa huomattavasti heikkoja ääniä parantaen näin kuuloaistia leikaten kuitenkin kovat impulssimelut kokonaan pois.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

totinen
Seuraa 
Viestejä4887
Joker
Neutroni
Teknisesti se soveltuu kyllä minkä tahansa eläimen metsästämiseen, nuolella on tosiaan hurja liikemäärä ja siten läpäisykyky verrattuna luoteihin, mutta Suomen metsästyslainsäädäntö kieltää tiettyjen suurriistaeläinten (ainakin hirvi ja karhu olivat muistaakseni listalla) metsästyksen jousella.Onko mitään erityistä syytä kieltää sen käyttöä vai onko tämä vain byrokraattista kiusaa metsästäjiä kohtaan?
Jalkajousta ei saa käyttää metsästyksessä, koska sen viritystä ei voi poistaa laukaisematta nuolta. Samoin kilpanuolia ei saa käyttää, koska ne lähinnä vain haavoittavat eläintä. Sen sijaan taljajousta voi käyttää. Olen kuullut kerrottavan, että hirvi (tai peura?) ei välttämättä edes huomaa kylkeen ammuttua metsästysnuolta ja voi kuolla verenhukkaan paikallaan märehtiessään.

Nuolen iskuenergia on onneton verrattuna kiväärin luotiin. Nuolen hyvä tappokyky perustuu metsästyskärjen leikkaavaan vaikutukseen. Kärki on leveä ja erittäin terävä.

Luodin tappokyky perustuu laajoihin kudosvaurioihin. Nopea ja laajeneva luoti aiheuttaa erittäin laajan haavaontelon.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42727
vihertaapero

Taannoin omistin 7,62 kaliberisen kiväärin ja tuohon aliäänipatruunaa ammuttaessa kuului ylivoimaisesti suurimpana äänenä (aseessa hyvä vaimennin) luodin läsähdys takavalliin.Aliäänipatruunoillakaan ei saa metsästää suurriistaa. Laissa määritetty tietyt minimienergiat, jotka luodeilla pitää olla ammuttaessa suuria eläimiä. Koska luodin liike-energia on verrannollinen nopeuden neliöön, nopeuden alentamista normaalista noin 700-800 m/s:sta 300 m/s:ssa ei oikein voi kompensoida luodin massaa suurentamalla.


Voi mennä mainonnan puolelle, mutta suosittelen vaimennusteho/koko -suhteen parhaiten hallitsevan valmistajan sivustoon tutustumista:

http://www.aseutra.fi

Onko nuo vaimenemat mitattu normaaleilla vai aliääniluodeilla? Paljonko tuollainen vaimennin hidastaa normaalia luotia, esim. tyypillisiä 700-800 m/s lähteviä 7.62 mm:n luoteja? Entä mitä tuollainen vaimennin suunnilleen maksaa 30-06 kaliiperin (7.62 mm) metsästyskivääriin?

tiäremiäs
Kaikki metsästäjät ovat puolikuuroja, omaavat ainakin kuulovaurioita suurinosa. Eli Suosittelen jousimetsästystä jos sitä metsästystä joku haluaa harrastaa.
Mikä pakkomielle sulla on kovii äänii?

Jenkit metsästää taljajousilla karhuja. Jutun juju on siinä, että eläintä ammutaan puusta tarkoitusta varten tehdyltä telineeltä, joka kiinnitetään vähän kuin tolppaan kiipeävä ihminen.

En ole aivan varma, mutta käsittääkseni Suomen laki kieltää suurriistan ampumisen ääntä hitaammilla aseilla, koska eläin kuulee laukaisuäänen ja ehtii pelästyessään väistää, jolloin osuma ei ole tappava.

totinen
Seuraa 
Viestejä4887
Köppä

En ole aivan varma, mutta käsittääkseni Suomen laki kieltää suurriistan ampumisen ääntä hitaammilla aseilla, koska eläin kuulee laukaisuäänen ja ehtii pelästyessään väistää, jolloin osuma ei ole tappava.
Sorsia ammutaan ääntä hitaammilla nuolilla. Sorsien väistöliike täytyy ennakoida.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328
Neutroni
Onko nuo vaimenemat mitattu normaaleilla vai aliääniluodeilla? Paljonko tuollainen vaimennin hidastaa normaalia luotia, esim. tyypillisiä 700-800 m/s lähteviä 7.62 mm:n luoteja?

Eihän vaimentimen pitäisi vaikuttaa siihen luotiin millään lailla. Palokaasujen hallinnastahan tuossa on kyse. Vaimentimen kanssa kaasut eivät pääse vapaasti ulkoilmaan meluamaan, vaan jäävät vaimentimen rakenteisiin (vapautuvat hitaammin).

Osumapiste tietysti on eri vaimentimen kanssa ja ilman, koska piipun painopiste ja käyttäytyminen (taipuminen, värähtely, yms) ammuttaessa muuttuu jonkin verran.

X

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Neutroni
vihertaapero

Taannoin omistin 7,62 kaliberisen kiväärin ja tuohon aliäänipatruunaa ammuttaessa kuului ylivoimaisesti suurimpana äänenä (aseessa hyvä vaimennin) luodin läsähdys takavalliin.Aliäänipatruunoillakaan ei saa metsästää suurriistaa. Laissa määritetty tietyt minimienergiat, jotka luodeilla pitää olla ammuttaessa suuria eläimiä. Koska luodin liike-energia on verrannollinen nopeuden neliöön, nopeuden alentamista normaalista noin 700-800 m/s:sta 300 m/s:ssa ei oikein voi kompensoida luodin massaa suurentamalla.


Voi mennä mainonnan puolelle, mutta suosittelen vaimennusteho/koko -suhteen parhaiten hallitsevan valmistajan sivustoon tutustumista:

http://www.aseutra.fi
Onko nuo vaimenemat mitattu normaaleilla vai aliääniluodeilla? Paljonko tuollainen vaimennin hidastaa normaalia luotia, esim. tyypillisiä 700-800 m/s lähteviä 7.62 mm:n luoteja? Entä mitä tuollainen vaimennin suunnilleen maksaa 30-06 kaliiperin (7.62 mm) metsästyskivääriin?

30-06 kaliberiin vaimennin maksaa 200-700 euroo.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat