Seuraa 
Viestejä45973

Alkoipa aamu rattoisasti. Harvoin saa lukea Duodecimista vastaavanlaista tekstiä. Poistetaankohan tämä täältä?
--------------------

Lähde: Duodecim Erikoislääkärin uutiset

Nirri pois miehiltä 60 vuoden iässä!

Alun perin kanadalainen, sittemmin yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston professori ja anglosaksisen kliinisen lääketieteen ikoni William Osler (1849–1919) piti 22.2.1905 puheen, jonka jälkikaiut tuovat mieleen nykyiset mediahässäkät, kun asiantuntijan ja yleisön käsitykset asioista törmäävät. Puhe toi esiin nykypäivänäkin suosittuja keskusteluteemoja: millainen on ikääntyvien työntekijöiden terveydentila tai miten kestää kiristyvässä työelämässä.

Puhe oli jäähyväisluento Oslerin siirtyessä Yhdysvalloista Oxfordiin professoriksi, ja hän käsitteli siinä pääosin yliopiston lääketieteellisiä saavutuksia. Osleria ärsytti kaksi akateemista tautia: henkinen infantilismi ja toisaalta joidenkin tiedekuntien ennenaikainen seniiliys, progeria. Viimeksi mainittuun puuttuessaan hän, ilmeisesti piloillaan, sohaisi arkaa aihetta. Oslerin mukaan miehet tekivät uransa ja heistä oli hyötyä vain 25 ja 40 ikävuoden välillä (tässä hän tosin unohti mm. monet antiikin oppineet, taiteilijat ja tiedemiehet, joiden merkittävimmät saavutukset syntyivät vasta myöhäisessä iässä).»Fixed period»- ajatus oli lainattu luovasti kirjailija Anthony Trollopen samannimisestä romaanista. Hätkähdyttävämpi oli Oslerin visio sallitun iän ylärajasta: työ pitää lopettaa 60-vuotiaana, siirtyä ehkä vuodeksi mietiskelemään ja sitten maailmasta pois siististi kloroformin avulla.

Puhe kiihdytti lehdistöä ja julkista keskustelua pitkäksi aikaa ja siirtyi myös viihteen alueelle. Syntyi käsite oslerisaatio merkitsemään yhteiskunnallista eutanasiaa. Osler ei selvästikään ollut kiinnostunut geriatriasta eikä onnistuvasta vanhenemisesta. Ironista oli, että Oslerin oma äiti eli 100-vuotiaaksi. Tosin eipä poika naisista puhunutkaan. –TS

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (28)

Ei sinänsä mitään uutta taivaan alla ... Linkolan ajatukset siitä, että jossain toisaalla, olisi muka hyväksi, että niin ja niin monta kuolisi.

Mikä olikaan se heimo, jossa vanhat "lopettivat" itsensä?

Jaa, eipä hra Tohtori tainnut itsekään oppejaan noudattaa, vaan eleli kymmenisen vuotta yliaikaisena.

Kummallista, että Duodecim juuri nyt nosti aiheen esille. Eikö lääkärijärjestökään näe ihmisessä muuta kuin hyötyarvon

Mummo
hyödytön humanisti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mummo
Jaa, eipä hra Tohtori tainnut itsekään oppejaan noudattaa, vaan eleli kymmenisen vuotta yliaikaisena.Eikös se käytännössä mene niin, että älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä neuvon.

Kummallista, että Duodecim juuri nyt nosti aiheen esille. Eikö lääkärijärjestökään näe ihmisessä muuta kuin hyötyarvon.

Eiköhän tuo kirjoitus ollut vain maanantai-aamun avaus. Lääketiede on useinkin liian vakavaa, pilke silmäkulmassa tekee hyvää. Pidentää ikää, voi ei, onneksi olen nainen.

Vierailija
lystikäs
Ei sinänsä mitään uutta taivaan alla ... Linkolan ajatukset siitä, että jossain toisaalla, olisi muka hyväksi, että niin ja niin monta kuolisi.

Missä ihmeen toisaalla? Täällähän me kaikki ollaan.

[quote="Aweb"] Missä ihmeen toisaalla? Täällähän me kaikki ollaan.

> (Aiheen avaaja viisaasti sanoi ... ettei kannata ottaa niin vakavasti..) No esim. siellä toisaalla sijaitsevassa - lastenhuoneessa - eli Kiinassa.

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6898

Itse siirtyisin mielellään kuudenkympin jälkeen lukemaan folosofiaa tai mieluummin tähtitiedettä, fysiikkaa jne. Asettaisin vain ehdoksi, että sitten kun omasta mielestäni tietäisin kaiken, saisi minut eliminoida.
Monet ystäväni ihmettelevät ääneen, että mikä ihmeen into panee ihmistä ottamaan noin moniaisista asioista selvää. Eihän siitä ole mitään (taloudellista) hyötyä.
Vastaukseni on: Minua yksinkertaisesti vituttaisi kuolla tietämättä tuotakin asiaa.

... asian vierestä...

O m a s t a elämästään tietää kaiken, koska ihminen on oman elämänsä paras asiantuntija, se ei ole kuitenkaan sama asia kuin tietää kaikista asioista kaikki.

... asian vierestä vielä ...

Ps. kävin tuolla vapaa sana palstalla lukemassa Laotsen viisauksia ja täytyy lisätä tähän: ihmistuntemuksesta ... jokainen sisimmässään tuntee tietenkin - ihmisen - läpikotaisin ... jos tahtoa vain piisaa. Tahdoin. Sain.

Taisihan se jo tulla tuossa ensimmäisessä viestissä ilmi, ettei lausunnon antaja ollut tosissaan. Toisaalta, jos keskustellaan jostain aiheesta, kuten eutanasia, ei pitäisi asettaa keskustelulle turhia rajoituksia. Yhteisöllisellä eutanasialla on hyvätkin puolensa, itse tiedän yhden jos toisenkin päättävään asemaan päässeen vanhan patun, jonka hoiteleminen päiviltä kloroformilla olisi yhteisön kannalta oikein tervehdyttävää, koska samalla päästäisiin monesta kehitystä jarruttavasta käsityksestä, joita kukaan muu kuin asemansa varmistanut kääkkä, ei enää katso tarpeelliseksi noudattaa. Puhumattakaan siitä, että yhteiskunnan ei tarvitsisi maksaa eläkkeitä, mikä olisi hurja säästö ja veroeuroja voitaisiin kanavoida vaikkapa varuskuntien ylläpitämiseen. Väestönkasvu hidastuisi, koska populaation kuolevuus lähentyisi syntyvyyttä ja uusi tasapainotila olisi mahdollista saavuttaa. Mikäli käytäntö tulisi voimaan täällä lännessä, se todennäköisesti leviäisi myös muualle maailmaan, koska länsimaisen kulttuurin innovaatioilla on suuri painoarvo.
Aluksi ihmiset olisivat tietysti ajatusta (ja käytäntöä) vastaan, mutta niin on aina, kun jotain uutta tapahtuu, sitä sanotaan muutosvastarinnaksi. Kuluttajaidentieetin omaksuneita ihmisiä ei saa barrikadeille, ellei siellä jaeta vähintäänkin Nokian osakkeita ja ilmaisia ilmapalloja, joten todennäköisesti yhteisöllisen eutanasian aiheuttama kuohunta olisi aika vähäistä, jo senkin vuoksi, että mielenosoituksien järjestämisen konkarit olisi kloroformitettu protestoimaan taivaan isän suurelle keskustorille. Kunhan käytäntö olisi ollut voimassa joitakin vuosikymmeniä, ehkä 20 vuotta, koska vanhuuden poistuessa myös kulttuurista tulee nopeammin muuttuva, ihmiset olisivat jo tottuneet siihen. "Isoisä ja Isä lopetettiin 60-vuotiaina, niin että en minäkään elä vanhemmaksi, etkä muuten elä sinäkään, poikani Lasse". Kloroformista tulisi yhtä luonnollinen osa elämää, kuin vanhuuteen kuoleminen on nykyään, se olisi vain halvempaa ja siistimpää kaikkien osapuolien kannalta. Kenties rakennettaisiin suuria eutanaarioita, joihin ne kuusikymppiset, joilla olisi varaa, voisivat mennä joksikin aikaa hummailemaan, ennen kuin asiantunteva ja ammattimainen henkilökunta lopettaisi heidät. Varakkaimmat voisivat hummailla pidempään, vähävaraiset vähän vähemmän.

En nyt muista kuka oli kyseessä, mutta jonkin antiikin filosofin suuhun on laitettu sanat: "voisipa ihminen kuolla nuorena". Tarkoittaen sitä, että olisi mukavaa elää elämänsä loppuun asti aktiivisena, henkisesti ja ruumiillisesti vireänä ja kuolla sitten kivuttomasti hyvän elämän jälkeen, ilman kiduttavaa vanhuutta. Oma suhtautumiseni vanhuuteen ja vanhenamiseen on valoisampi, näin ohimennen sanottuna, jotta muutama argumentum ad hominem vältettäisiin.
Henkilökohtaisesti en tahtoisi kuolla koskaan, mutta olosuhteet taitavat olla kyseistä halua vastaan.

Herr Hippi, onko ideasi vapaasti käytettävissä? Tuossahan meillä on ratkaisu eläkepommiin, esitän sen Lipposelle, eikun Vanhaselle.
Sitä ennen muutan Itään, josko siellä nirrinpoisto tulisi voimaan vasta myöhemmin.

Jos sinulla on suora yhteys pääministeri Vanhaseen, niin kaikin mokomin, esitä toki. Idea ei tosin ole minun, kunhan spekuloin, että mitä sen toteuttamisesta saattaisi seurata.

...minäkin kaipaan aikoja, jolloin pääministerit olivat Lipposia, näin bytheway ja anyway. Tosin Lipposet taitavat olla jo yli kuusikymppisiä, joten siltä suunnalta ei varmaan tukea olisi herunut muutenkaan. Joten ehkä tuo kalvinisti saa nyt luvan kelvata.

Yup. Unohdin tosiaankin, että Herr Lipponen kuuluu jo listalle. Vanhanen vielä "nuorena" poikana varmaankin innostuisi ideasta. Laki vaan pystyyn ja vanhoille kääkille kloroformia. Pressan vaalitkin olisivat sitten selkeämmät, ei liikaa vaihtoehtoja. Aiheesta saisikin hyvän sketsin "Itsevaltiaisiin". Lähdenkin myymään idean. Herr Hippi saa pienen bonuksen.

Jaahas

Täytyykin nyt tunnustaa yhteiskunnallinen vastuunsa ja käydä apteekin kautta

Mummo
parasta ennen päivämäärä takana

Aionkin tehdä itse sketsin "Itsevaltiaisiin". Olen jo niin pitkällä, että otsikko on valmiina.
"Matin oslerisaatio-projekti". Pokkaan sitten vuoden Jussin tai Emmyn, vai mitäs niitä tunnustuksia Suomessa jaetaan. Olen hieman out TV-busineksesta.

Ajatus on hyvä, mutta mielestäni 60 on kyseenalainen ikäraja. Pitäisi määritellä tarkkaraja, jonka jälkeen ihmiset kuluttavat keskimäärin enemmän kuin tuottavat (eläkikää ei tarvitsisi huomioida tällöin ollenkaan). Sitten raja pantaisiin siihen.

No siis mä on sitä mieltä et kyl vanhastaki miehest voi vielä löytyy ytyä! (esim playpoin omistaja!)

ja kute aikasemminki sanoin: Jos vanha soturi jaksaa seistä kyl sen pitää saada olla mukana marsil!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat