Seuraa 
Viestejä45973

Aika hurjaa porukkaa nuo herhiläiset eli hornetit:

http://www.compfused.com/directlink/835/

Mulle jäi hieman epäselväksi miksi ne toimii niinku toimii, hunajarosvoja taisivat olla, mutta luulis vähemmälläkin selviävän, koska jos rosvoavat, niin tuolla tavalla vähentävät roimasti rosvottavien määrää, mikä osuu sitten omaan nilkkaan. Noh, varmaan aika äijä olo niillä on...

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä44208

Näytti vähän keinotekoiselta videolta. Isoja ja oudon keltaisia herhiläisiä ainakin olivat löytäneet, ei tuo ainakaan liene se kotimaassa elävä laji.

Herhiläiset ovat vahvoja ja aggresiivisia ampiaisia, jotka käsittääkseni oikeastikin rosvoavat hunajaa mehiläispesistä. Mehiläispesään hyökättäessä on pakko käyttää kovia otteita, jos meinaa hengissä selvitä. Mehiläiset puolustavat pesäänsä viimeiseen mieheen (tai naisiahan ne työläiset itse asiassa ovat) sellaisella kamikaze-hengellä, josta ihmisen sotapäälliköt ja terroristinkouluttajat voivat vain unelmoida. Herhiläisillekin tuo on "one shot kill" -peliä, mehiläisenpisto on herhiläiselle tappava. Yleensä tosin tuo sota päättyy hyökkääjien tappiokai, tapettuja herhiläisiä kai löytyy säännöllisesti mehiläispesistä alueilla, joilla herhiläiset ovat yleisiä. Luonnossa pedot eivät yleensä pysty ajattelemaan huomista. Elämä on niin kovaa, ettei se joka yrittää säästää huomisen varalle ei koskaan huomista näe.

Joo, joku trooppinen versio varmaan. Se siinä videossa oli musta jännää, että se oli aika makrotasolta kuvattu, kuvittelin itse ne mehiläiset ihmisen kokoisiksi, ja sitten herhiläiset vaikkapa norsun kokoisiksi, siinä mittakaavassa aika hurjia ovat.

Kerran en ehtinyt ihan kuvata nauhalle, kun joku iso pistiäinen (~5 cm) taisteli muutamaa pikkumuurahaista vastaan, puolusti pesäänsä, jonne ne yrittivät hyökätä. Se näytti aivan "ihmisjoukko vastaan lohikäärme"-tasitelulta, ja päättyi ilmeisesti lohikäärmeen pakoon, koska se oli jättänyt paikan palattuani videokameran kanssa. Harmittaa vieläkin kun ei saanu talteen.

Leijui ilmassa siten, että jalat hipoivat maata, ja yritti purra leuoillaan murkkuja ja heiteöllä niitä pois kolon suuaukolta, jonne aluksi yksi tiedustelija oli eksynyt sillä aikaa, kun emo lenteli pesän ympärillä.

Mikromaailmassa sattuu ja tapahtuu kaiken aikaa, kovaa sotaa juu käyvät.

EDIT: Siinä videossa ne ovat itse asiassa jotain Japanilaisia jättiläisherhiläisiä. Asian giant hornet (Vespa mandarinia)

EDIT2: Wikipediassa sanotaan, että japanilainen mehiläislajike on kehittänyt puolustuskeinon niitä vastaan: Mehiläiset kerääntyvät herhiläisen ympärille palloksi, ja sitten kuumentavat siten sen herhiläisen hengiltä. n. 500 mehiläistä kerääntyy palloksi, ja alkaa värisyttää lihaksiaan, ja lämpötila nousee nopeasti 47 celsiukseeen, joka ilmeisesti saa sit herhiläisen kanveesiin, joka kestää ainoastaan 45 C. Eli joku mehiläissadisti on pistänyt eurooppalaisen mehiläispesän lähelle noita, ilmankos... Vähän sama ku Israelin rynnäkkökopteri vastaan palestiinalaispikkupoika kivineen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä44208

Wikipedian mukaan tuo on aika tyly laji. Huh huh. Vaikka pidänkin kaikenlaisista äärimmäisyyshyönteisistä, ehkä tuollaisten pesä räystään alla menisi jo hävitykseen. Hyvä kun eivät pikkulapsia syö. Näyttävät olevan parhaimmillaan suurehkon yökkösen kokoisia, 45 mm pitkiä ja 76 mm siivenkärkiväliltään.

Tuolle videollekin tuo roimasti lisäuskottavuutta tieto siitä, että V. mandarinia on erikoistunut juuri mehiläispesien ryöstöön. Ne tappavat aikuiset ja vievät mehiläisten toukat omille toukilleen. Väittävät vielä, että mandarinia pystyisi vastustamaan mehiläisen pistoja. Luulisin että niillä täytyy olla sen verran kova kitiinikuori, että mehiläisen pistin ei sitä läpäise.

Kuinka mahtaa tuon lajin laita olla Suomessa. Meillä Lapissakin on iät ajat puhuttu herhiläisistä, mutta en ole yhtään nähnyt kuin kuvissa. Niitä kuitenkin on kuulemma ja kauhujuttuja näistä kovaäänisistä helikoptereista kerrotaan. Oli tuo mehiläispesän ryöstä taannoin telkkarissakin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä44208
K. K.
Kuinka mahtaa tuon lajin laita olla Suomessa. Meillä Lapissakin on iät ajat puhuttu herhiläisistä, mutta en ole yhtään nähnyt kuin kuvissa. Niitä kuitenkin on kuulemma ja kauhujuttuja näistä kovaäänisistä helikoptereista kerrotaan. Oli tuo mehiläispesän ryöstä taannoin telkkarissakin.

Etelä Saimaa tietää herhiläisen levinneisyydestä jotain. Suomessa elää kuitenkin toinen laji, Vespa crabro, kun taas tuossa videolla riehuu aasialainen laji Vespa mandarinia. Crabro on pienempi ja väritykseltään enemmän muita meikäläsiä ampiaislajeja muistuttava. Kovaotteinen petohyönteinen crabrokin on, eikä myöskään arkaile puolustaa pesäänsä ihmisiä vastaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat