Seuraa 
Viestejä45973

Mikä on tehokkain happo mitä on olemassa? Kuinka sitä voi säilöä?

Joskus olen kuullut kuningasvedestä, että olisi todella syövyttävää, mutta onko olemassa tätäkin syövyttävämpiä happoja?

Kuningasvesi on voimakkaasti syövyttävä, höyryyntyvä keltainen neste. Se on suolahapon (HCl) ja typpihapon (HNO3) seos yleensä suhteessa 3:1. Se on yksi harvoista hapoista, jotka syövyttävät kultaa ja platinaa. Koska kulta ja platina ovat vetyä jalompia, syövyttävyys ei kuitenkaan perustu happamuuteen vaan happojen yhteisvaikutukseen.

Sivut

Kommentit (23)

kuningashappohan se on. lasiastiassa tietenkin, branleh. branle on branling branle vain silloin kun branle branleeraa branleuria niin branlesti ku branlellisesti branlellista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Superhappo nimeltä fluoriantimoni (fluoroantimonic acid) taitaa olla luokiteltu syövyttävimmäksi hapoksi.

Sitä saadaan kun lisätään fluorivetyhappoon antimonipentafluoridia.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Tiesittekö tätä sitruunahaposta: Sitruunahappoa(C6H8O7,CH2(COOH)•COH(COOH)•CH2(COOH) saa myös maataloustuotteita myyvistä liikkeistä, sillä sitä käytetään sikojen ripulilääkkeenä.

Tavallisista hapoista väkevin on rikkihappo, koska sitä väkevämmät on määritelty superhapoiksi.

Herra Tohtori
Superhappo nimeltä fluoriantimoni (fluoroantimonic acid) taitaa olla luokiteltu syövyttävimmäksi hapoksi.

Sitä saadaan kun lisätään fluorivetyhappoon antimonipentafluoridia.

Mitähän tuollaisella superhapolla oikein tehdään? Ilmeisesti ei syövytä lasia? Tai missä tuollaista säilötään?

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Riippuu tietenkin mitä syövytetään.

Rikkihappo syövyttää todella tehokkaasti orgaanista tavaraa, koska se sitoo tehokkaasti vettä itseensä aiheuttaen tietyntyyppisiä palovammoja.

Typpihappo syövyttää tehokkaasti epäorgaanisia materiaaleja, erityisesti epäjaloja metalleja (tosin niin tekee rikkihappo- ja mös suolahappo.

Suolahappo syövyttää mahan sisäpintaa huomattavan huonosti. Ainakin toivottavasti.

Kuningasvesi on tietenkin ihan oma yhdisteensä, vai onko se seos; en nyt muista kumpi se on, äkkiähän tuon saisi selville. Se tietysti syövyttää jalometallejakin, ainakin jossain määrin.

Superhappoja käytetään käsittääkseni joissain biokemiallisissa reaktioissa, joissa emäksisyyttä ei haluta tippaakaan. Se mikä sitten määritellään tavalliseksi hapoksi ja mikä superhapoksi onkin eri asia.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Herra Tohtori
Suolahappo syövyttää mahan sisäpintaa huomattavan huonosti. :)

Itseasiassa kyllä se syövyttää ihan kohtuullisen hyvin. Se miksi mahamme ei sulata itseään omilla hapoillaan johtuu happoja neutraloivista aineista, mitä maha erittää jatkuvasti omaksi suojakseen ja myös mahan solujen uudistumisnopeudesta. Kykenet siis syömään kyllä toisten mahoja.

Vatsan limakalvoja (sekä koko seinämää) suolahapon syövyttävältä vaikutukselta suojaa lima. Lisäksi mahalaukun limakalvon solut uusiutuvat koko ajan, siten että limakalvo kokonaisuudessaan uusiutuu kolmen päivän välein.

Vaikea on pysyä erossa lääketieteestä. Siksi potilaille, joilla on limakalvovaurioita ruokatorvessa, mahalaukussa tai ohutsuolen alkuosassa, duodenumissa, lääkitään tehokkaimmin ns. protonipumpun salpaajilla, jotka vähentävät suolahapon eritystä.

Käytetään myös (itsehoidossa) ja ennen PPI- lääkkeitä, olivatkin ainoita lääkkeitä, suolahappoa neutraloivat valmisteet.

PPI- lääkkeiden ansiosta vatsahaava/pohjukaissuolihaavakirurgia on historiaa.

"The HCl in the stomach is so strong, in fact, that it would digest the stomach itself if it were not for another secretion: mucus. This thick, gooey liquid helps protect the delicate cells in the stomach's lining and also moistens food. The cells in the stomach's lining still wear out, however, and are constantly being replaced. The entire lining of the stomach is replaced every three days."

Protein Digestion: A Trip Through the Gut
http://library.thinkquest.org/11226/main/c14txt.htm

Apropoo ...

KUN täällä nyt on lääketieteen doktoreita foorumilla,
kysymys:

Kun päivittäin joutuu nauttimaan refluksivaivaansa
protonipumpun salpaajia ( Lanzo, Somac jne. ), onko
kenties kehitetty rohtoa, jolla koko pahuksen suola-
hapon erityksen saisi loppumaan ikiajoiksi ? Voiko jatku-
valla salpaajien syömisellä olla haittavaikutuksia ?
Olen nautiskellut nyt päivittäin viitisen vuotta, mitään
ei ilmene, otan myös B12 tabletin joka toinen päivä.

Elukkaopista juuri luin, että koko happo, vastoin koulu-
terveydessä opetettua, on vallan tarpeeton jäänne
raadonsyöjäkaudeltamme.

Sincerely,

"BUSHMAN" ( TOISEN tieteen Dr. = Diletantus rehabilis )

BUSHMAN, long time no see
Apropoo ...

KUN täällä nyt on lääketieteen doktoreita foorumilla,
kysymys:

Kun päivittäin joutuu nauttimaan refluksivaivaansa
protonipumpun salpaajia ( Lanzo, Somac jne. ), onko
kenties kehitetty rohtoa, jolla koko pahuksen suola-
hapon erityksen saisi loppumaan ikiajoiksi ? Voiko jatku-
valla salpaajien syömisellä olla haittavaikutuksia ?
Olen nautiskellut nyt päivittäin viitisen vuotta, mitään
ei ilmene, otan myös B12 tabletin joka toinen päivä.

Elukkaopista juuri luin, että koko happo, vastoin koulu-
terveydessä opetettua, on vallan tarpeeton jäänne
raadonsyöjäkaudeltamme.

Sincerely,

"BUSHMAN" ( TOISEN tieteen Dr. = Diletantus rehabilis )

Suolahapon eritys loppuu kun lopetat suolan syönnin. Tilalle saat laillisen huumeen. Huume on luonnollinen vainoharhaisuus ja näkyjen näkeminen. Se on kosketus alitajunnan jumal-puoleen.

risat
BUSHMAN, long time no see
Apropoo ...

KUN täällä nyt on lääketieteen doktoreita foorumilla,
kysymys:

Kun päivittäin joutuu nauttimaan refluksivaivaansa
protonipumpun salpaajia ( Lanzo, Somac jne. ), onko
kenties kehitetty rohtoa, jolla koko pahuksen suola-
hapon erityksen saisi loppumaan ikiajoiksi ? Voiko jatku-
valla salpaajien syömisellä olla haittavaikutuksia ?
Olen nautiskellut nyt päivittäin viitisen vuotta, mitään
ei ilmene, otan myös B12 tabletin joka toinen päivä.

Elukkaopista juuri luin, että koko happo, vastoin koulu-
terveydessä opetettua, on vallan tarpeeton jäänne
raadonsyöjäkaudeltamme.

Sincerely,

"BUSHMAN" ( TOISEN tieteen Dr. = Diletantus rehabilis )




Suolahapon eritys loppuu kun lopetat suolan syönnin. Tilalle saat laillisen huumeen. Huume on luonnollinen vainoharhaisuus ja näkyjen näkeminen. Se on kosketus alitajunnan jumal-puoleen.

Et VOINE olla vakavissasi ?

Siis ymmärrän, että NaCl:aa tulee syödyksi paljon yli
elimistön TARPEEN, mutta onko muka sen nautintamäärällä
suora yhteys mahan suolahapon määrään ?

Miksi suolan syönnin lopettaminen ( täysinhän sitä on lähes
mahdotonta välttää, kaikissa elintarvikkeissa on ) aiheut-
taisi hallusinaatioita ? BUSHMAN:in sota-ajan kehnoa tekoa
olevalle sukupolvelle suola on tärkein mauste, sitä läjäytetään
kunnolla, nyt tosin olen siirtynyt maustesuolaan, siis siihen
keltaiseen, mitä myrkkyjä, raskasmetalleja tms. sekin
sisältänee ?

Sinä taidat nyt JUKSATA vanhaa miestä

BUSHMAN, long time no see

Kun päivittäin joutuu nauttimaan refluksivaivaansa
protonipumpun salpaajia ( Lanzo, Somac jne. ), onko
kenties kehitetty rohtoa, jolla koko pahuksen suola-
hapon erityksen saisi loppumaan ikiajoiksi ? Voiko jatku-
valla salpaajien syömisellä olla haittavaikutuksia ?
Olen nautiskellut nyt päivittäin viitisen vuotta, mitään
ei ilmene, otan myös B12 tabletin joka toinen päivä.

Ei ole, eikä ole järkevää. Suolahappoa tarvitaan tappamaan ruoan mukana saamiamme pöpöjä sekä aktivoimaan etsyymiä pepsinogeeni pepsiiniksi, joka on välttämätön proteiinien pilkkoutumisessa.

Turvallisesti voi syödä PPI- lääkkeitä pitkäänkin, eivät ne kaikkea suolahapon eritystä estä.

Gastroskopia eli ruokatorven-mahalaukun-ohutsuolen tähystys pitäisi tehdä muutaman vuoden välein.

"The stomach also secretes a substance called pepsinogen. This secretion reacts with the strong HCl in the stomach to produce the protein-digesting enzyme pepsin. This enzyme separates proteins into intermediate products of digestion, called peptone and proteose. It accomplishes this depolymerization through a process known as hydrolysis. In hydrolysis, a water molecule is inserted between the two amino acids which are bonded together.

When the highly acidic chyme enters the duodenum, it neutralizes the HCl with an alkaline secretion. (If the chyme is not neutralized enough, the acid attacks the gut wall, causing a duodenal ulcer.) The pancreas also sends secretions into the duodenum. The most important substance that the pancreas secretes is trypsin, an enzyme which helps break down complex proteins into simple amino acids."

Suolaton dieetti - höpö höpö - (risat jutut ovat yleensäkin höpö höpöjä - en ole vielä yhteenkään asialliseen tai edes oikeaan vastaukseen törmännyt) HCl muodostuu mahalaukun parietaalisoluissa.

"The best-known component of gastric juice is hydrochloric acid, the secretory product of the parietal, or oxyntic cell. It is known that the capacity of the stomach to secrete HCl is almost linearly related to parietal cell numbers.

When stimulated, parietal cells secrete HCl at a concentration of roughly 160 mM (equivalent to a pH of 0 pilkku 8 muuten tulee tuo pee**lin hymiö). The acid is secreted into large cannaliculi, deep invaginations of the plasma membrane which are continuous with the lumen of the stomach.

The epithelium of the stomach is intrinsically resistant to the damaging effects of gastric acid and other insults. Nonetheless, excessive secretion of gastric acid is a major problem in human and, to a lesser extent, animal populations, leading to gastritis, gastric ulcers and peptic acid disease. As a consequence, the parietal cell and the mechanisms it uses to secrete acid have been studied extensively, leading to development of several drugs useful for suppressing acid secretion."

PPI- lääkkeet: estävät H+, K+-ATPaasi-entsyymiä eli happopumppua. Ne estävät sekä basaalista että stimuloitua haponeritystä.

B12- vitamiini suun kautta otettuna ei imeydy, jos mahalaukun limakalvo ei tuota intrinsic factoria. Asia selviää veren B12-vitamiinimäärityksellä. Tilaa kutsutaan atrofiseksi gastriitiksi.

http://library.thinkquest.org/11226/protmap.htm

http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pa ... ietal.html

MD
BUSHMAN, long time no see

Kun päivittäin joutuu nauttimaan refluksivaivaansa
protonipumpun salpaajia ( Lanzo, Somac jne. ), onko
kenties kehitetty rohtoa, jolla koko pahuksen suola-
hapon erityksen saisi loppumaan ikiajoiksi ? Voiko jatku-
valla salpaajien syömisellä olla haittavaikutuksia ?
Olen nautiskellut nyt päivittäin viitisen vuotta, mitään
ei ilmene, otan myös B12 tabletin joka toinen päivä.



Ei ole, eikä ole järkevää. Suolahappoa tarvitaan tappamaan ruoan mukana saamiamme pöpöjä sekä aktivoimaan etsyymiä pepsinogeeni pepsiiniksi, joka on välttämätön proteiinien pilkkoutumisessa.

Turvallisesti voi syödä PPI- lääkkeitä pitkäänkin, eivät ne kaikkea suolahapon eritystä estä.

Gastroskopia eli ruokatorven-mahalaukun-ohutsuolen tähystys pitäisi tehdä muutaman vuoden välein.

"The stomach also secretes a substance called pepsinogen. This secretion reacts with the strong HCl in the stomach to produce the protein-digesting enzyme pepsin. This enzyme separates proteins into intermediate products of digestion, called peptone and proteose. It accomplishes this depolymerization through a process known as hydrolysis. In hydrolysis, a water molecule is inserted between the two amino acids which are bonded together.

When the highly acidic chyme enters the duodenum, it neutralizes the HCl with an alkaline secretion. (If the chyme is not neutralized enough, the acid attacks the gut wall, causing a duodenal ulcer.) The pancreas also sends secretions into the duodenum. The most important substance that the pancreas secretes is trypsin, an enzyme which helps break down complex proteins into simple amino acids."

Suolaton dieetti - höpö höpö - HCl muodostuu mahalaukun parietaalisoluissa.

"The best-known component of gastric juice is hydrochloric acid, the secretory product of the parietal, or oxyntic cell. It is known that the capacity of the stomach to secrete HCl is almost linearly related to parietal cell numbers.

When stimulated, parietal cells secrete HCl at a concentration of roughly 160 mM (equivalent to a pH of 0 pilkku 8 muuten tulee tuo pee**velin hymiö). The acid is secreted into large cannaliculi, deep invaginations of the plasma membrane which are continuous with the lumen of the stomach."

PPI- lääkkeet: estävät H+, K+-ATPaasi-entsyymiä eli happopumppua. Ne estävät sekä basaalista että stimuloitua haponeritystä.

B12- vitamiini suun kautta otettuna ei imeydy, jos mahalaukun limakalvo ei tuota intrinsic factoria. Asia selviää veren B12-vitamiinimäärityksellä. Tilaa kutsutaan atrofiseksi gastriitiksi.

http://library.thinkquest.org/11226/protmap.htm

http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pa ... ietal.html

OLETKO sinä Il Dottore ihan VARMA tuon suolahapon tarpeellisuudesta ?

Tästä oli uusinta tutkimustietoa,muistaakseni joskus viime vuonna ellen
väärin muista SciAm:issa ja siinä väitettiin, että suolahappo ei olisi
tarpeellinen pepsiinin toiminnalle ja että urbaanissa yhteiskunnassa
ravinnon mukana ei tule sellaisia bakteereja, joita tuhoamaan HCl
olisi tarpeen. Edelleen, ellen väärin muista, mahanlaukun suolahappoa
tuottavien solujen eritys oli kokonaankiin saatu lakkaamaan mm.
katkaisemalla tiettyjä hermoja tai jäädyttämällä se sisään asetetussa
kumipussissa kierrätetyllä kylmänesteellä. Näin "steriloiduilla" poti-
lailla ei ilmennyt mitään ongelmaa ruonsulatuksen kanssa, eivätkä
he liiemmin saaneet tavallista enempää pöpöjä vatsaansa. Saatoin
tietenkin ymmärtää jutun väärinkin ja ohi mennä joku oleellinen
sivulause

Tuon suolajutun jopa maallikkonakin tajusin humpuukiksi

Gastroskopiaa lääkärini minullekin suositteli monta vuotta sitten ja
tilasi ajankin, mutta ajatus tuon "mustan käärmeen" nielemisestä
jänisti, enkä koskaan mennyt. Lääkärini esitti vakavan varoituksen,
mutta en välittänyt. Eikö nyt kuitenkin ole niin, että jos siellä olisi
pahanlaatuinen kasvain, pitäisi painon pudota tai olla jotain tyypillisiä
oireita ? Minun painoni on näinä vuosina noussut 80:sta 87 kiloon.
Ja loppujen lopuksi, jos refluxin hoito kuitenkin olisi protonipumpun
salpaajien nauttiminen, mitä vahinkoa on, jos teen sen ihan omin päin ?
( siis jenkeistä noita saa ilman reseptiäkin, kuten melatoniinia yms:kin ).
Tosin lääkärini mainitsi, että vastaavia oireita voi aiheuttaa myös
oliko se nyt haima tai joku muu vaiva, joka on hoitoa vaativa.

Onko tuo gastroskopia todella ainoa mahdollisuus, eikö rtg:llä / ultra-
äänellä saada samaa selville ( ei tietenkään näytepalaa.. ) ?

Pah...siis B12 puutosta voi tulla nautittaessa salpaajia ? Jos ei
imeydy, pitääkö pistää ? Onko B12 tällaisen kuurin aikana ehdottoman
välttämätön ( siis B12 lisä ) ? Jos se ei ole imeytynyt vuosikausiin,
piileekö sisikunnassani aikapommi ?

Mutta, summa summarum, tällä kuurituksella saan olla oireeton
mahahapoista. Jopa se inha tunne vatsassa palatessa yölennolla
jenkkilästä ( n. 200 kertaa parin vuosikymmenen aikana ) aamu-
yöstä on hävinnyt ja pystyn nauttimaan koneen aamupalasta kun
vaan muistan päivittäisen pillerini ( 20 mg Somac ). Jos unohdan,
kolmantena yönä tulvii happo suuhun ja kurkutorvi on tulessa
loppuyön Erittäin p...llista
Miksei se mene kokonaan ohi lääkityksellä ???

( Tästä saa kohta lähettää laskun )

Jos B12 ei imeydy ja veriarvo on matala, ainoa keino on pistos kolmem kk välein.

En ole lukenyt enkä tiedä, voisiko ihminen elää ilman suolahappoa.

Uä:ssä ei tule ruokatorven, mahalukun, suoliston sisäpuoli esille. Tähystys on ainoa keino. Nykyisin rtg:tä ei enää tehdä. Jos jotain poikkeavaa tai epäilyttävää näkyy rtg:ssä, pitää se varmistaa tähystyksellä. Se on resurssien tuhlausta ja potilaalle turhia säteitä.

Valitettavasti useimmat pahanlaatuiset muutokset aiheuttavat verimuutoksia tai yleiskunnon alenemista vasta, kun on muodostunut etäpesäkkeitä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33704
tavu
Herra Tohtori

Sitä saadaan kun lisätään fluorivetyhappoon antimonipentafluoridia.



Mitähän tuollaisella superhapolla oikein tehdään? Ilmeisesti ei syövytä lasia? Tai missä tuollaista säilötään?

Eikös nuo superhapot luokitella pikemminkin happamuuden (jonkinlainen kyky tuottaa vetyioneja) kuin syövyttävyyden perusteella?

Syövyttävyys riippuu paljon haposta ja syövytyksen kohteesta. Ei se mene niin, että mitä vahvempi happo sitä useampia aineita se syövyttää. Lasi liukenee fluorivetyhappoon, ja kai joihinkin muihinkin fluoriyhdisteisiin. Monet muovit ovat vastustuskykyisiä hapoille, fluorivetyhappoakin näyttää olevan hyvin polyeteenin näköisissä muovipulloissa. Liekö maailmassa mitään mömmöä, joka pystyisi polytetrafluorieteeniin (Teflon) huoneenlämmössä. Ainakaan minä en tiedä yhtään.

Kun vatsassa on nyt sitä suolahappoa ja limakalvo estää happoa polttamasta vatsan seinämiin reikiä, niin lakkaako liman uusiutuminen vanhetessa? Limahan uusiutuu kolmen päivän välein kokonaan, mutta entä vanhuksilla? Voiko vanhana käydä niin, että liman eritys heikkenee ja sitten alkaa sattua mahaan? Johtuuko närästys tms. tästä?

Neutroni
tavu
Herra Tohtori

Sitä saadaan kun lisätään fluorivetyhappoon antimonipentafluoridia.



Mitähän tuollaisella superhapolla oikein tehdään? Ilmeisesti ei syövytä lasia? Tai missä tuollaista säilötään?



Eikös nuo superhapot luokitella pikemminkin happamuuden (jonkinlainen kyky tuottaa vetyioneja) kuin syövyttävyyden perusteella?

Syövyttävyys riippuu paljon haposta ja syövytyksen kohteesta. Ei se mene niin, että mitä vahvempi happo sitä useampia aineita se syövyttää. Lasi liukenee fluorivetyhappoon, ja kai joihinkin muihinkin fluoriyhdisteisiin. Monet muovit ovat vastustuskykyisiä hapoille, fluorivetyhappoakin näyttää olevan hyvin polyeteenin näköisissä muovipulloissa. Liekö maailmassa mitään mömmöä, joka pystyisi polytetrafluorieteeniin (Teflon) huoneenlämmössä. Ainakaan minä en tiedä yhtään.

Ellen väärin muista, fluorivety ja lasin pii ( Si ) muodostavat
haihtuvaa piitetrafluoridia ( SiF4 ), lasi ei siis "liukene" vaan
haihtuu HF:lla ( ? ).

Harvat kemikaalit vahingoittavat ptfe:a ( tai "teflon" DuPontin
kauppamerkkinä, muitakin on ), mutta muistaakseni sulat alkali-
metallit kuitenkin, ei kai kylläkään huoneenlämmössä, vaikka
tietyllä Na-K:n seoksella sulamispiste on aika lähellä huoneen-
lämpöä

Vaikkei happoa, mutta alkuaineena "äpyintä" lienee juuri fluori-
kaasu, "kemian kahlekoira", joka mm. puri pahasti ensimmäistä
eristäjäänsä, Henry Moissania. Sen kyky riistää elektroneja
on niin voimakas, että fluorikaasuvirrassa syttyy palamaan mm.
betoni ja vesi. Silti sitä voidaan säilyttää kupariastioissa, koska
se muodostaa tiheän kuparifluoridikerroksen, mutta vain erittäin
kuivana, pisara vettä ja kaikki palaa !

Tämä ulkomuistista, jos joku jaksaa mennä Wikipediaan, voinee
korjata wanhan kemistin muistivaraista ...

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Mielenkiintoista. Miten muuten määritellään huoneenlämpö? Joskus etelässä
käydessäni tai Amerikassa lämpötila huoneessa on yli 30 C. Luulen muuten,
että Suomessakin saunan löylyhuone määritellään, yllätysyllätys, huoneeksi.
Cesium taitaa olla aika notkeata jo 30 C lämpötilassa, Frankiumista puhumattakaan.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Dredex
Kun vatsassa on nyt sitä suolahappoa ja limakalvo estää happoa polttamasta vatsan seinämiin reikiä, niin lakkaako liman uusiutuminen vanhetessa? Limahan uusiutuu kolmen päivän välein kokonaan, mutta entä vanhuksilla? Voiko vanhana käydä niin, että liman eritys heikkenee ja sitten alkaa sattua mahaan? Johtuuko närästys tms. tästä?

Sorry arvon kemistit, kun nakkelen tänne väliin nonsuperhappoja.

Mahalaukun epiteelin limaa tuottavista soluista ja ikääntymisestä ei ihmisillä ole kovin paljon tutkimusdataa, enimmäkseen eläinkokeita.

Elänkokeissa näyttäisi, että liman ja limaa tuottavien limakalvon epiteelisolut vähesivät iän myötä. Tämä ainakin vaikuttaa siihen, että ikääntyneen vatsan limakalvo on herkempi särkylääkkeiden, NSAID- lääkkeiden vaurioille. Kliiniset kokemukset vahvistavat oletusta.

Närästys ja refluksi (mahan sisällön virtaus ruokatorveen) johtuu esophaguksen ja mahan sulkijalihaksen löystymisestä. Monet lääkkeet lisäävät refluksioireita, esim. betsodiatsepiinit, relaksoimalla lihaksia yleisesti, alkoholi. Lihavuus myös aiheuttamalla vatsaontelossa painetta (viskeraalinen rasva - sisäelinten ympärillä oleva) ja siten mahansisällön nousua ruokatorveen. Isot ateriat samoin, samalla painemekanismilla.
Ikä vaikuttaa myös negatiivisesti, kaikki paikat löystyvät.
Siteeramani tutkimus on vanha, joten uudempaakin tietoa varmasti löytyy. Uskoisin kuitenkin, että ovat samansuuntaisia.
Ei tullut uusia tutkimuksia vastaan, enkä ennätä nyt enempää etsiä.

"The issue of aging and gastric mucosal proliferation and regeneration has mostly been investigated in animal models. Hinsull has shown that aged male WAB rats have reductions in the numbers and content of gastric mucosal epithelial cells compared with young male rats, and that this change is associated with gastric mucosal erosions in aged rats.

Gastric bicarbonate and mucus are secreted by non-parietal gastric epithelial cells, providing an alkaline gel layer which serves as the first layer of defence against luminal acid-pepsin and exogenous noxious substances such as NSAIDs. In a recent human study, Feldman and Cryer have shown that advancing age is associated with a significant decline in gastric bicarbonate, sodium ion and non-parietal fluid secretion, while no age related changes in acid and parietal fluid secretion are noted."

http://gut.bmjjournals.com/cgi/content/full/41/4/425

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat