Seuraa 
Viestejä45973

Genghis khan, Tsingis Khaani, Temudzin jne. oli monella tapaa vaikuttava ja poikkeuksellisen älykäs, rohkea sekä dynaaminen johtaja, joka edisti demokratiaa sekä naisten tasa-arvoa miesten kanssa - näin siis ainakin hänen teorioissa.

Mutta ei puhuta siitä nyt. Kalan syöminen lisää älykkyyttä ja hän sattumalta syntyi ja kasvoi Onon - nimisen joen varrella ja luonnollisesti söi kalaa.
Mitä muutakaan siellä aavikolla oli tarjolla karjan ja kalan lisäksi?

Hän myös oli karaistunut ja tottunut elämään kylmyyden sekä askeettisuuden keskellä, joten hänessä oli fyysistä kestävyyttä jo olosuhteiden pakosta.

Selviytyminen sellaisissa oloissa vaatii todellakin älykkyyttä, varsinkin kun piti juonitella muut heimot puolelleen ja antaa rangaistavia esimerkkejä niskoitteleville heimoille.

Mitä yhteistä on Kim Jon Ilillä ja Tsingis Khaanilla?
Monet ovat suuria johtajia ja tappaneet veljensä lapsuutensa aikana.
(Tsingisin veli oli tosin vain velipuoli)

  • ylös 1
  • alas 2

Kommentit (10)

Vierailija

Tsingis-kaanista en paljoa muuta tiedä kuin että hän oli maailmanhistorian todennäköisesti menestyksekkäin alfa-uros (johtuen vangeiksi otettujen naisten raiskausmenettelystä), suoria jälkeläisiä tällä hetkellä elää noin 16 miljoonaa.

Ja että Saksan vuoden 1979 euroviisuedustuksena toimi Dschingis Khan -nimisen lauluyhtyeen samanniminen kappale (jonka Frederik sitten myöhemmin sovitti suomeksi).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Chingis-kaanista on olemassa mm. teos Harold Lamb, "Tsingis-kaani - ihmiskunnan valtias". Se on melko hyvä, ilmestynyt alunperin 1900-luvun alkukymmenillä.

Englanniksi kaanista on paljonkin kirjallisuutta. UUsimmassa kirjallisuudessa suositellaan hänen nimensä kirjoitusasuksi muotoa Chingis.

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

En ole mikään sotahullu, olisiko suositella kirjaa mongolien sodankäynnistä? Etenkin Subutai kiinnostaa. Englanninkieliset teokset käyvät loistavasti.

Yllä mainitussa Lambin kirjassa on tietysti paljonkin mongolien sodankäynnistä ja jonkin verran myös Subotaista. Uusin tietämäni alan kirja on John Man, "Genghis Khan: Life, Death and Resurrection" vuodelta 2004. Mielestäni se on hyvä kirja, päivitetty versio Chingiksen persoonasta ja mongolien imperiumista. Kirjoittaja on vieraillut myös alkuperäisillä tapahtumapaikoilla ja siinä on kiinnostavaa tietoa nykypäivän olosuhteista Mongoliassa. Samalta kirjoittajalta on myös teos "Attila, The Barbarian King Who Challenged Rome" (2005).

Voin kaivella kirjahyllyjäni tarkemmin kun olen kotona.

Kukaan kuullut kaverista nimeltä Jebe koskaan?
Taisi olla Tsingis Kaanin paras kenraali.
Jebe=Nuoli=Arrow

jebe, sehän oli james branleurin lempinimi silloin muinaisuudessa. hän todella oli suuri sotilas. jokainen sota, jossa hän oli mukana, päättyi tshingis khanin voittoon. niin mahtava hän oli, että yksikään vihollinen, jonka hän kohtasi, ei kuollut. se johtui siitä, että james branleerasi heidät aina kiveen kiinni ja suostutteli heidät liittymään tshingin khanin armeijaan. jebe oli suuren johtajan, tshingis khanin menestyksen salaisuus.

Jebe (= Nuoli) oli tosiaan yksi Chingiksen parhaista kenraaleista. Jebe oli myös vähällä ottaa kaanilta hengen erään piiritystaistelun yhteydessä. Chingis piiritti jotakin kaupunkia, jota Jebe puolusti. Jebe ampui kaania erikoispitkältä etäisyydeltä nuolella ja kaatoi tämän hevosen. Tapahtuma teki suuren vaikutuksen Chingikseen ja kaupungin voitettuaan hän otti selvää, kuka ampui nuolen. Chingis värväsi Jeben välittömästi omaan armeijaansa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat