Seuraa 
Viestejä13176

Autoilijoille luvassa halvempaa bensaa
02.09.2006
Kello 06:00

Öljy- ja kaasualan keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen lupailee vihdoin kevennystä autoilijan bensalaskuun. Ysivitosen litrahinta on jo laskenut muutamassa viikossa useita senttejä, ja tällä viikolla bensaa on myyty parhaimmillaan alle 1,30 eurolla.

– Bensan maailmanmarkkinahinta on tullut alas, eikä kaikki lasku ole vielä välttämättä ehtinyt pumpuille asti. Jos maailmanmarkkinahinta jatkaa laskuaan, hinta voi tulla pumpuillakin alaspäin. Nyt ollaan 1,30 tasossa ja kohta varmaan vähän alle, arvioi Nupponen.

Bensan hinta on ollut puolisen vuotta reippaasti yli 1,30 euron, ja vielä tällä viikolla öljy- ja kaasualan julkistama elokuun keskihintakin ylsi 1,375 euroon. Lukemat ovat kaikkien aikojen ennätysnoteerauksia, mutta nyt autoilijan taivaalla näyttäisi olevan aiempaa vähemmän uhkaavia pilviä.

– Yhdysvalloissa autoilukausi on juuri päättymässä
labour day -viikonloppuun, ja kysyntä pienenee syksyä kohti. Syksyllä päästään myös tekemään helpompaa tuotetta eli talvibensiiniä, jonka laatuvaatimukset eivät ole niin kireät. Kustannuspuolella tulee siis helpotusta, sanoo Nupponen.

Suomen Bensiinikauppiaiden liiton puheenjohtaja Jarmo Törmälä uskaltaa jo luvata, että ensi viikolla ysivitosta saa ainakin hänen asemaltaan noin 1,25 euron litrahintaan. Ehtona on, että tänä viikonloppuna maailmanmarkkinoilla ei tapahdu mitään dramaattista eikä raakaöljyn hinta pompsahda.

Perjantaina Törmälän St1-asemalla Joensuun lähellä Reijolassa hinta oli 1,319 euroa.

– Nykyisellä näkymällä kuluttajahinnat laskevat noin kymmenen senttiä eli mennään 1,20–1,25 välille, ennustaa Törmälä lähiviikkojen hintakehitystä.

Myös Shellin myyntijohtaja Henry Hellberg toteaa, että suunta on nyt ollut selkeästi alaspäin. Hän ei kuitenkaan halua ennustaa kehitystä kovin pitkälle.

– Hinta reagoi maailmalla hyvin nopeasti esimerkiksi myrskyihin, ja se vaikuttaa suoraan meidän hankintahintoihin, toteaa Hellberg.

Raakaöljyn ja sitä kautta bensiinin hintaa ovat vuoden aikana riepotelleet juuri hirmumyrskyt, öljyntuotantoalueiden epävakaat olot ja tiukka kapasiteettitilanne.

Elokuun loppupuolella raakaöljyn hinta kääntyi laskuun, ja tällä viikolla Pohjanmeren Brent-öljyn tynnyrihinta kävi jo alle 70 dollarissa. Vielä elokuun alussa muun muassa Libanonin tilanne nosti hinnan reippaasti yli 75 dollarin.

– Aika paljon raakaöljyn pitäisi vielä tulla alaspäin, että bensan hinnassa mentäisiin alle 1,20 euron. Öljyssäkin on edelleen uhkakuvia, kuten esimerkiksi Iranin tilanne, sanoo Jarmo Nupponen.

Viimeksi bensa maksoi Suomessa alle 1,20 euron viime vuoden lopulla.

Vaikka hinta on ollut pitkään korkealla, suomalaiset ovat jyryyttäneet tienpäällä entiseen tahtiin.

– Ainakaan meillä hinta ei kesällä vaikuttanut negatiivisesti myyntiin. Meillä oli itse asiassa erittäinkin hyvä myynti. Kipuraja ei ainakaan kulutuksen perusteella tullut vastaan, sanoo Shellin Hellberg.

Sama ilmiö näkyi Jarmo Törmälän St1-asemalla Reijolassa.

Vihaista asiakaspalautettakaan ei ole tullut, vaikka bensan hinta on takuuvarma puheenaihe.

– Suomalainen autoilija on tänä päivänä hyvin valveutunut. Hän tietää, että korkea hinta ei johdu huoltoasemien pitäjistä, vaan ihan jostain muusta. Meillä ei enää purppaista siitä, vaan vain päivitellään, kuvailee Suomen Bensiinikauppiaiden Törmälä.

Tapio Kivistö

http://www.taloussanomat.fi/etusivu/6284649.asp

  • ylös 1
  • alas 1

Sivut

Kommentit (35)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä12904

Ja dieseliä 0,95e !!

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bensiinin hinnasta edelleen suurin osa on veroa.

En yhtään ihmettele että ihmiset ajavat vaikka hinta on korkea. Suomessa ei kuitenkaan ole sellaista autoilukulttuuria että ajetaan korttelin ympäri ostamaan maitoa. Suurin osa bensiinikuluista on siis työmatkaa ja muita välttämättömiä ajoja ja logistiikkaa.

Bensan hinta vaikuttaa kuitenkin muuhun ostovoimaan. Kaikkia vaikutuksia ei siis nähdä siitä, että polttoainetta ostettaisiin vähemmän.

Mietippä itse. Jos päivittäiset ajosi koostuvat siitä, että pitää päästä töihin ja kauppaan, sekä lapset kouluun ja kotiin, niin onko sinulla varaa olla ostamatta polttoainetta?

Polttoaineen hinnan pitäisi nousta erittäin paljon, että alkaisi olla kannattavampaa ajella taksilla ja julkisilla kulkuneuvoilla muualla kuin kaupunkien ydinkeskustoissa, mutta toisaalta näidenkin hinnat nousevat polttoaineen hinnan mukana. Toisinsanoen, ihmisten on lähes pakko maksaa se mitä pyydetään, eikä varsinaista "kipurajaa" koskaan tule, ennenkuin hinta on todella niin korkea, että ihmisillä ei riitä raha päivittäiseen elämiseen ja liikkumiseen yhtäaikaa.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Tämähän on hirveää!

Autossani on 55 l bensiiniä. Autoni hinta laskee

Täytyy lähteä sunnuntaiajelulle, jotta saa tankin tyhjäksi, ettei tule taloudellista vahinkoa.

Näinhän se on että välillä nousee ja välillä laskee,
valitettavasti lasku on vain väliaikaista.
Hinnan lasku kun voimistaa kysyntää ja se taas aiheuttaa
paineita nostaa hintaa

2:n varamiehen tuuraaja
Abdul Az
Onneksi yksi autoistani on diisseli. Löpö on vielä suhteellisen edullista.

Tuota, tuota mitä sinä pösilö nyt yrität sanoa?

Nyt kun bensan ja diisselin hinta kohoaa järjettömiin minä ajelen löpöllä. Niin yksinkertaista se on.

Kyllähän se yksinkertaista löpöllä on ajella mutta kalliiksihan se tulee. Aina kun kärähtää polttoainemaksu rapsahtaa todennäköisesti 20 päivästä, ensiksi vain lievästi korotettuna mutta jatkossa sitten enempi rasvattuna. Siis eka kerralla selviää noin 10.000 euron polttoainamaksulla mutta jo toisella kertaa se lähenee jo 20.000 euroa. Niin, ja sakkojakin tulee vielä siihen päälle.

Valtiovalta saattaisi "yllättyä" taas siitä, että alentamalla hieman polttonesteiden hirveää verotusta, se saisikin enemmän verokertymää, kun kansalaisilla olisi varaa käyttää polttoaineverosta vapautuva raha palveluihin yms.

Mutta vihreät ja urautuneet poliitikot eivät tätä näe. He katselevat Suomea Helsingin joukkoliikenteen silmälasein, mikä ei todellakaan ole totuus. Harva ajelisi huvikseen, vaikka bensa maksaisi 50 senttiä litra. Sensijaan ne säästyvät rovot käytettäisiin talouden pyörittämiseen.

Verot alas.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä12904

mukava avaus lähihistoriasta, maksaako bensa 1.25 - no, nyt se sen tekee ja 0,25 ylikin --- ennustettavaa on, että bensa maksaa kahden vuoden kuluttua 2 euroa per litra, ja näin pitääkin olla, vaikka veronkorotuksin...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä12904

Jenkki maksaa omasta kulkuvedestään meidän valuuttana tänään noin 0,67 euroa - ovat aloittaneet bensiiniasemilla jumalalta avun pyynnöt ettei gaso enää nouse, on niin hirvittävän kallista, kuulemma yhteiskunta pysähtyy...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Spectatorille on selkeesti menny täysin perille, mihin kaikki verorahat menee. Tiet, koulut, terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut toimivat tahdonvoimalla, mutta pahat vihreät vetävät piruuttaan juuri bensasta itselleen ja ryösteleville tovereilleen rahaa. Jepjep...

Suomi on yksi niistä harvoista maista, jotka ovat hinnoittaneet öljyn edes jotenkin järkevästi sen aiheuttamiin ympäristötuhoihin ja ilmansaasteisiin nähden. Hinta tosin saisi olla vielä huomattavasti korkeampikin, mutta toisaalta hintaa on turha nostaa äärimmäisyyksiin muihin maihin nähden.

Raakaöljyn hinta tulevaisuudessa kasvaa jatkuvasti ja erittäin hälyttävään tahtiin. Se näkyy varmasti myös bensa-asemien hinnoissa tulevaisuudessa, rukattiin öljyveroa suuntaan tai toiseen (vaikka mielummin ylöspäin).
Kallis bensa rohkaisee ajamaan vähemmän ja säästeliäämmin, mikä on todellakin tarvittava muutos maailmassa. Jokaisen maailman 6 000 000 000 ihmisestä ei tarvitse omistaa kahta autoa ja ajaa niillä kokoajan kaikkialle. Ei sinunkaan.

Abdul Az
Onneksi yksi autoistani on diisseli. Löpö on vielä suhteellisen edullista.Hehe,vanhemmillani on 2 autoa, molemmat dieselvehkeitä.

Spectator

Diesel on omituinen harharetki, kun autoja ostetaan villisti, diesellöpöstä
tulee puutetta ja hinta ohittaa kohta bensiinin, siinä innokkaimmankin
penninvenyttäjän hymy hyytyy ... !Olisi se Suomessakin jakelupisteissä jo ylittänytkin jos sen verotus olisi samanlainen kuin bensiinin. Ja suurimmalla osalla dieselautoilijoista taitaisi ylittää dieselauton käyttökustannukset polttoaineen osalta nytkin jos besakärryt kuluttaisivat yhtä vähän l/100km.

Sähköautoilusta tuleekin mielenkiintoista pidemmillä reissuilla. Kun sähkö loppuu 400 km:n jälkeen, niin tankkaus huoltoasemalla kestänee useamman tunnin.

Dredex
Sähköautoilusta tuleekin mielenkiintoista pidemmillä reissuilla. Kun sähkö loppuu 400 km:n jälkeen, niin tankkaus huoltoasemalla kestänee useamman tunnin.Tesla Roadsterin 58 kWh:n 400 kilon litiumioniakut latautuvat täyteen
3,5 tunnissa ja kuljettavat autoa EPA-syklin mukaisella ajolla yli 350 km.
Stanford kuitenkin tutkii NanoSafe-akkua, joka pystyy varaamaan kym-
menen kertaa enemmän ja latautuu 90%:sti puolessa tunnissa, kenties
jopa 10 minuutissa, siis kun kuski käy kahvilla. Vapise, polttomoottori-
auto !

Veikko
Suomessa ei kuitenkaan ole sellaista autoilukulttuuria että ajetaan korttelin ympäri ostamaan maitoa.


Naapurissani asuu valitettavasti tuommoinen perhe. No, onneksi sama ei ole valtion mittakaavassa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat