Seuraa 
Viestejä45973

No niin, mua kiinnostaisi tuon tesla muuntajan toimintaperaiaate, eli miten se toimii ja mikä on tuon kipinä välin tarkoitus. Voisiko joku kertoa pitkästi ja selvästi, mutta mitään pirun rakennus ohjeita ei sitten laitella. Vaan aihe koskee vain sen toimintaa. OK! Asiaan!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Kipinäväli tesla-muuntajassa on kätevä ja nerokas, automaattinen kytkin. Kipinäväli toimii normaalisti eristeenä. Kun jännite jännite kipinävälissä kasvaa riittävän suureksi, ilma kipinävälissä ionisoituu sähköä johtavaksi. Tällöin kipinäväliin syttyy valokaari ja kipinävälin resistanssi putoaa melkein nollaan.

Teslan käämissä homman juju on siinä, että kipinän syttyessä muodostuu LC-piiri joka alkaa värähdellä erittäin korkealla taajuudella. Käytännössä härvelissä ladataan ensin kondensaattoria suureen jännitteeseen kunnes kipinäväli antaa periksi. Kondensaattori purkautuu tällöin muuntajan ensiökäämin ja kipinävälin läpi ja sähköenergia alkaa värähdellä ensiökäämin ja kondensaattorin välissä. Taajuus on kymmeniä kilohertsejä. Muodostuneen LC-piirin "soidessa" indusoituu huiman tiheään (ja tiheästi kuumaan) toisiokäämiin huimaavan suuri jännite. Värähtelyä jatkuu niin kauan, kunnes energia on resistanssin vaikutuksesta pienentynyt sikälis pieneen arvoon, että kipinävälissä palava valokaari sammuu. Kun valokaari sammuu, LC-piiri lakkaa olemasta ja kondensaattori alkaa latautua uudelleen.

Toivottavasti tuon kuvauksen perusteella oivallat miten teslan käämi toimii. Oivaltamista helpottanee jos samalla katsot tesla-muuntajan kaaviota. Kuvaus on kirjoitettu ulkomuistista joten todellinen toiminta voi poiketa aavistuksen verran suuntaan tai toiseen, mutta noin se menee osapuilleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat